Ducati Fila 999R replika

2003.07.14. 12:33

 
   
   

A Ducati egy speciális kivitelű, korlátozott példányszámban gyártott Ducati 999R motor bemutatásával ünnepelte meg a 200. győzelmét a Superbike Világbajnokságok történetében. A mindössze 200 darabból álló sorozat kivitele a Ducati Fila csapat versenygépeinek fényezését imitálja, és jó néhány technikai csemegét hordoz magán. A Ducati 1988 óta szerepel a Superbike világbajnoki sorozatban, ahol 18 versenyző segítségével érték el ezt a fantasztikus győzelmi sorozatot. A 200. győzelem a brit Neil Hodgson nevéhez fűzödik, aki 2003 május 18-án érte el a jubileumi sikert az olasz márkának egy Ducati 999F03 gép nyergében. A gép mellett a Ducati-Fila különleges ruházati termékeket is kínál a 200. győzelem alkalmából. Ezek színben tökéletesen passzolnak a 999R legújabb utcai verseny replikájához.

 
   
   

A műszaki adatai a replikának lenyűgözők. Az erőforrás a valaha létezett legerősebb utcai Ducati blokk. A 139 lóerős Testastretta erőmű hatalmas nyomatékot képes a 190/50-es hátsó kerékre szabadítani. A kovácsolt magnézium-könnyűfém ötvözet kerekeknél szebbet találni nem könnyű feladat. A fékeket radiális fékmunkahenger működteti, ez egyenes a versenysportból érkezett. Elől-hátul a legfinomabb Öhlins futómű alkatrészek ékeskednek. Még az első lámpát is magnézium ötvözet konzol tartja a súlytakarékosság miatt. Ugyanez az oka a szénszálas idomzatnak, amely erős, de egyben nagyon könnyű. A váz maga vörös, a hátsó váznyúlvány fekete fényezést kapott. A kerekek elől vörös, hátul kék színt kaptak. A gép szériatartozéka még egy versenykit, amelyben 102 dB hangorkánt biztosító, egy dobos verseny kipufogórendszert találunk egy verseny programos motorvezérlő elektronikával, plusz motortartó állványt, és motortakarót.

 
   
   

A motor súlya ezekkel az alkatrészekkel 193 kg félszárazon, ez azt jelenti a Ducatinál, hogy kenőanyagokkal és hűtővízzel feltöltve, de üzemanyag nélkül. A 15.5 literes tankot figyelembe véve kb. 208 kg lehet a gép tankolt össztömege. Az olasz gyár természetesen erre a modelljére is 2 év kilométer korlátozás nélküli garanciát vállal. A 200 darabos sorozat gyártása folyik jelenleg, a leendő vevők a helyi Ducati importőrnél foglalhatják le álmaik vágyának tárgyát.