Spanyol siker a negyedlitereseknél

2003.07.15. 12:32

 
   
   

Az idén a 250-esek közt a vártnál nagyobb a verseny. Az asseni futamon az esélyesek közül De Puniet, és Nieto bukott, Elias pedig alig tudott pontot szerezni. A biztonsági motorozást nyújtó Poggiali viszont negyedik lett, így egy kicsit elhúzott a pontversenyben a többiektől. A Holland Nagydíjon győztes Anthony West Angliában újabb győzelemre készült, immáron száraz aszfalton.

 
   
   

Az edzések
Az első napon Fonsi Nieto közlekedett a leggyorsabban a doningtoni aszfaltcsíkon, új körrekordot írt az Apriliával. Mögötte az újonc, ám tabella vezető Poggiali, a sérülten motorozó Randy De Puniet, valamint a leggyorsabb Hondás, Robi Rolfo következett. A második időmérőn Nieto csak az ötödik volt, de előző napi körrekordjához senki sem tudott hozzáférni. Poggiali maradt a 2. helyen, Elias feljött a harmadikra, és nagy meglepetésre a veterán járműnek számító Yamahával Matsudo-é lett az első sor utolsó kockája.

A verseny
Elias, Poggiali, Rolfo, és Nieto sorrendben jöttek el a versenyzők a starttól. Matsudo nagyon rosszul rajtolt, kb a 20. hely körül jött el az első sorból. Az első kör végén Fonsi Nieto már második helyen ment, előtte csapattársa, Elias motorozott. A verseny első harmadában Elias és Poggiali csatázott az első két helyen jókora előnyt szerezve a többiekkel szemben. Mögöttük közvetlenül egy Nieto, Rolfo, De Puniet és Porto alkotta üldözőboly haladt. Általában Poggiali haladt az élen, főleg azután, hogy Elias egy elszabott előzési művelet után a 16. körben kiszaladt a fűre. Mire visszaért már csak harmadik volt, mivel Nieto közben megelőzte csapattársát.

 
   
   

Nietonak ez sem volt elég, Poggiali után eredt, és a 20. körben átvette a vezetést. A hátralévő körökben Poggiali és Nieto küzdöttek a győzelemért, a dobogó harmadik fokáért tőlük némileg lemaradva Elias, Rolfo és West harcoltak. Nieto jól tartotta pozícióját, minden támadást védett, így szoros befutóban, de megnyerte az Angol Nagydíjat a 250-es GP kategóriában, ami idei első győzelme volt. Az utolsó kanyarban Elias megpróbálta a lehetetlent, de túl gyorsan fordult, és a széles, lassú ívre kényszerült. West így simán befordult alá, és megszerezte a 3. helyet. A negyedik helyet is csak 1 ezreddel sikerült elcsípnie Eliasnak. Figyelemre méltó Matsudo 9. helye, aki rossz rajtja után az egész mezőnyön átverekedte magát és feljött az első tízbe.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Fonsi Nieto Aprilia
2. Manuel Poggiali Aprilia
3. Anthony West Aprilia
4. Toni Elias Aprilia
5. Roberto Rolfo Honda
6. Sebastian Porto Honda
7. Franco Battaini Aprilia
8. Randy de Puniet Aprilia
9. Naoki Matsudo Yamaha
10. Alex Debon Honda

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 8 futam után:
1. Manuel Poggiali RSM 121 pont
2. Fonsi Nieto SPA 106 pont
3. Toni Elias SPA 97 pont
4. Roberto Rolfo ITA 97 pont
5. Anthony West AUS 94 pont
6. Randy de Puniet FRA 89 pont
7. Franco Battaini ITA 87 pont
8. Sebastian Porto ARG 74 pont
9. Naoki Matsudo JPN 60 pont
10. Sylvian Guintoli FRA 58 pont