Rossin nem fog a büntetés sem

2003.10.27. 21:47

Valentino Rossi világbajnokként érkezett Ausztráliába, azonban jövő évi szerződését még nem kötötte meg sem a Hondával, sem a Yamahával. A pletykák továbbra is keringtek Rossi 2004-es szerződésével kapcsolatban, ennek ellenére az olasz újdonsült világbajnok nem foglalkozott sokat velük, hanem egy újabb futamgyőzelemre készült.

Az edzések

 
   
   

A pénteki edzésen Rossi körrekorddal szerezte meg az ideiglenes első rajtpozíciót. Igencsak közel volt hozzá a két Ducatis, Loris Capirossi és Troy Bayliss. Max Biaggi zárta az első sort. A szombati edzésen Rossi tovább javított előző napi körrekordján, és most már a második helyét megtartó Capirossi is jócskán lemaradt tőle. Az első sor 3. helyére Gibernau jött fel, Bayliss a 4-re csúszott vissza. Hayden, Biaggi, Melandri ás Ukawa foglalhatta el állását a második sorban.

A verseny
A szinte teljesen felszáradt pályán Capirossi, Bayliss és Biaggi rajtoltak el a leggyorsabban. Rossi meglepetésre csak a 6. helyen jött el. Az első kör végén már Bayliss vezette a mezőnyt, őt Gibernau és Melandri követték. Gibernau már az első kör végén átvette a vezetést és Melandri feljött a 2. helyre Bayliss elé. Sőt, Melandri a második kör végén az élre állt Yamaháján. Troy Bayliss a 4. körben egy féktávon a még vizes pálya részre sodródott ki miközben motorja első kereke Melandri hátsó kerekével találkozott és ennek eredményeként hatalmasat bukott. Az esetet enyhe agyrázkódással úszta meg.

 
   
   

A kellemetlen közjáték okozta zavart kihasználva Nicky Hayden állt az élre, őt Gibernau, Melandri és Rossi követte. Rossi a következő körben mind a három előtte álló versenyzőt leelőzte, de sajnos Melandri megelőzése közben nem vette figyelembe a sárga zászlót és ezért később a versenybíróság 10 mp időbüntetéssel sújtotta, az angliai futamhoz hasonlóan. Megjegyzendő, hogy a jelen esetben a sárga zászlót nagyon nehezen látható helyen lengették a versenybírók és ráadásul Rossi épp egy megkezdett előzésben volt a kanyar előtt. Rossi miután élre állt, óriási tempót diktálva azonnal elhúzott Haydenék elől. A második helyért Hayden, Gibernau és Melandri küzdöttek nagy elánnal, addig amíg Hayden hibája után vissza nem esett a 6. helyre. Capirossi a verseny fél távjára hámozta át magát Melandrin és Gibernaun, és ezek után már meg sem állt a dobogó második fokáig.

 
   
   

Melandri hősiesen harcolt a dobogó harmadik fokáért, de 13 körrel a befejezés előtt egyszerűen kicsúszott a pályáról egy bal kanyarban. A harmadik helyért ezután Gibernau és Hayden csaptak össze, amelyből - nem kis meglepetésre - a fiatal amerikai került ki győztesen. Rossi olyan hihetetlen tempót diktált a verseny hátralévő részében, hogy a második helyen álló Capirossi sem tudta vele a lépést tartani és több mint 15 másodperces előnnyel nyerte meg az Ausztrál Nagydíjat. A büntetés levonása után még így is jókora előnye maradt az olasz világbajnoknak. Max Biaggi

MotoGP futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Honda
2. Loris Capirossi Ducati
3. Nicky Hayden Honda
4. Sete Gibernau Honda
5. Tohru Ukawa Honda
6. Olivier Jacque Yamaha
7. Sinya Nakano Yamaha
8. Carlos Checa Yamaha
9. Kenny Roberts Suzuki
10. Makoto Tamada Honda

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 15 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 332 pont
2. Sete Gibernau SPA 257 pont
3. Max Biaggi ITA 215 pont
4. Loris Capirossi ITA 161 pont
5. Nicky Hayden USA 130 pont
6. Tohru Ukawa JPN 123 pont
7. Troy Bayliss AUS 119 pont
8. Carlos Checa SPA 112 pont
9. Sinya Nakano JPN 101 pont
10. Alex Barros BRA 91 pont