Visszavonulók kérték

2003.11.07. 16:15

Két újabb nagyszerű versenyző távozik végleg a Gyorsasági Világbajnokság mezőnyéből. A visszavonuló pilóták sorát Masao Azuma nyitotta meg korábban. Most a Valenciai Nagydíjon Lucio Cecchinello jelentette be visszavonulását. A 34 éves olasz veterán a futamot követően akasztotta szegre a bukósisakját. Cecchinello a jövőben saját versenycsapatának, a Safilo Oxydo-LCR-nek az irányításával kíván foglalkozni, immáron főállásban. 15 évig versenyzett, amiből kilencet a GP világában töltött el.

Cecchinellonak jól indult a 2004-as idény, és úgy tűnt, hogy idén végre esélye nyílik a vb cím megszerzésére. Két versenyt nyert, valamint egy második és egy negyedik helyet szerzett az év elején és vezette a bajnoki tabellát. Aztán az év második felében valami elromlott, az utolsó 10 versenyből mindössze kettőben ért célba, messze a dobogós helyezésektől. Helytállását nehezítette egy kiújuló sérülése, valamint hogy kezdte elveszíteni a motiváltságát a versenyzés iránt az eredmények hiányában. A Safilo Oxydo-LCR csapat egészen biztosan részt vesz a Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis géposztályában 2004-ben a francia Randy De Puniet-vel. A 125-ös indulással kapcsolatosan Cecchinello később szándékozik nyilatkozni.

A másik nagy öreg, aki a GP világát elhagyja, az 1999-es 125 köbcentis volt világbajnok, Emilio Alzamora. A 30 éves spanyol versenyző idén a Derbi gyári csapatában hajtott, de úgy érzi már nincsenek meg többé benne az a motiváció, amely a győzelemhez szükséges. Alzamora szintén Valenciában jelentette be, hogy szögre akasztja a búrruhát. A spanyolnak hihetetlenül rossz szezonja volt idén, miután a 250-es kategóriából visszatért a legkisebbek közé. A Derbi csapatot érintő technikai változások - Harald Bartold és több szerelő, mérnök távozása a KTM-hez - nem könnyítették meg a színtiszta spanyol együttes ez évi munkáját.

Amíg Lorenzo egyre magabiztosabban gyűjtögette pontjait, addig Alzamora a 16 futamon egyetlen egy pontot sem szerzett az idény során! A spanyol pilóta bejelentése alkalmával elmondta, hogy 14 éve járja a versenypályákat, és ebből 10-et a GP világában töltött el. Azonban mostanra elveszítette motivációját a világbajnokság irányában, így elérkezettnek látta az időt versenyzői pályafutása befejezésére. Céljai között szerepel, hogy valamit átadjon tudásából és tapasztalataiból az ifjabb generációk számára.