A Yamaha elcsábította Rossi volt csapatfőnökét is

2003.11.27. 13:42

A Yamaha csapatigazgató, Davide Brivio megerősítette a hírt, miszerint Jeremy Burgess csatlakozik Valentino Rossihoz és a Yamaha gyári csapatához jövőre. Burgess 1983 óta dolgozik a Honda versenyrészlegénél, a HRC-nél. Őt tekintik a Honda egyik legnagyobb sikerkovácsának, hiszen vele nyert világbajnoki címet Wayne Gardner (1 alkalommal), Mick Doohan (5 alkalommal) és Valentino Rossi (3 alkalommal). Jelenleg ő a MotoGP sorozatának legtapasztaltabb csapatfőnöke.

Jeremy Burgessen kívül Rossi három volt Hondás szerelője is a Yamahához igazolt át, név szerint Alex Briggs, Bernard Ansiau és Gary Coleman. A Yamaha eddigi gárdájából Brent Stephens és Matteo Flamigni szerelők kerültek még közvetlenül Burgess irányítása alá, Rossi kiszolgálására. A Rossival kötött megállapodásnak része volt a szerelők átigazoltatása, hogy a lehető legjobb feltételek fogadják Rossit a Yamahánál. Rossinak ugyanis rendkívül jó munkakapcsolata van Hondás csapatának szerelőivel, ami sikereinek egyik kulcsa volt. Így egyszerűen a Yamaha megvette a szerelők egy részét Rossinak, hogy a lehető legsimábban tudják a világbajnokot a Yamaha környezetébe integrálni.

Brivio hozzátette, hogy az első szezonban céljuk egy olyan alap megteremtése, amelynek segítségével 2005-ben a világbajnoki címért szállhatnának harcba. Természetesen egy új szezon elején minden Rossi szurkoló álma az lenne, hogy kedvencük újabb világbajnokságot nyer egy Yamaha nyergében. A csapatigazgató azonban tisztában van a lehetőségekkel, és szerinte a jövő évben Rossival letisztázzák mindazt, hogy merre kellene továbbfejleszteni az M1-es versenygépet és talán egy-egy verseny megnyerésére is futja majd a csapat erejéből. 2005-ben egyértelműen a világbajnoki cím megnyerése a cél a Yamaha és Rossi számára a MotoGP-ben.

Brivio jól látja a csapat helyzetét Rossival történt szerződéskötése után. A Yamahának nagy kockázat ez, hogy ha esetleg nem jönnek az eredmények. Ugyanis ha Rossi megy a Yamahával, a csapat nem kereshet kifogásokat, hogy miért nem olyan jók, mivel egy háromszoros világbajnokkal a Honda nyomában kell majd menniük egy idő eltelte után. A Yamaha azonban elfogadta ezt a fajta kihívást és magabiztosan néznek a következő szezon elé. Carlos Checa már november végén tesztelheti az újdonságokkal felszerelt YZR-M1-est, azonban Rossi, még életben lévő HRC szerződése miatt csak január 20-án ülhet új motorja nyergébe Malajziában.