Itt a világ első befecskendezős 50 cm3-es robogója

2003.12.23. 11:40

1982-ben a CX500 Turbo volt az első injektorral forgalmazott Honda motorkerékpár. Azóta igen széles - a 1800 cm3-estől a 125 cm3-esig - aza befecskendezővel szerelt modellek palettája. A világon először a legkisebb, 50 cm 3-es négyütemű blokkhoz is kínál a Honda üzemanyag-befecskendezőt. A megfelelő mennyiségű, és finoman porlasztott üzemanyaggal kétlyukú fúvóka látja el a motort. A PGM-FI rendszer előnye, hogy a robogó sokkal könnyebben indul, csökken az üzemanyag-fogyasztás, és tisztább a kipufogógáz.

A befecskendező használata minden motornál precíz technológiai folyamatokat követel, de a legkisebb modelleknél komoly műszaki kihívás, hogy a tervezés során a legkisebb méretekben gondolkodjanak, miközben a költségeket a lehető legalacsonyabban tartsák.

A szerkezeti összetevők számát jelentősen lecsökkentették úgy, hogy egybeépítettek bizonyos fő komponenseket (pl. a váltakozó áramú generátorba integrált CPU). Az üzemanyag-fogyasztás 30 km/h folyamatos sebességnél végzett teszteléskor kb. 7%-kal kevesebb, míg 10% a megtakarítás dinamikus városi közlekedést szimulálva. A károsanyag-kibocsátás a Japánban megszabott szénmonoxid és szénhidrogén szint felére csökkent.

A hagyományos porlasztós robogókkal összehasonlítva sokkal könnyebben indítható, akár hidegen akarjuk életre kelteni, akár hosszabb állás után. Amennyibe az akkumulátor lemerül, berúgókarral is indítható a robogó. Ezt a szabadságot a benzinbefecskendezős modellek eddig nem adták meg, mert a működésükhöz folyamatos áramra van szükség. Az új rendszerű PGM-FI-nek az indításhoz 0,2 mp-ig tartó áram elegendő, melyet a berúgás során képesek vagyunk termelni, így a teljesen halott akkumulátorú, vagy nagyon sokat állt robogó is könnyedén beindítható.

A vadonatúj blokkal szerelt robogót jövő tavasztól lehet megvásárolni Japánban, ahol a tervek szerint 2007-re az összes Honda robogó üzemanyag-ellátásáról PGM-FI befecskendező fog gondoskodni, míg világviszonylatban 2010-ben állnak át teljesen az új rendszerre.