Teherszállítás Derbi módra

2004.01.07. 09:49

A zsúfolt városokban egyre több szállítási feladatot oldanak meg kismotorokkal. Ehhez egy viszonylag egyszerűen kezelhető, strapabíró eszköz szükséges, amely mindig üzembiztosan várja gazdáját különösebb karbantartás és megkülönböztető szerviz nélkül. A Derbi az új Variant Pick-Up névre keresztelt mopedjével igyekszik megfelelni a piac ezen igényeinek. A Pick-Up egy mai kor igényeinek megfelelő, robosztus, gazdaságos modellnek ígérkezik. Formaterve szinte kortalannak mondható, nagyrészt műanyagból készült, kevés fém felhasználásával. Ez ellenállóbb a városi közlekedést jellemző lökdösődésnek és egyéb karcolásoknak. Az új mopedet irányjelzőkkel és középállvánnyal is ellátták gyárilag.

A meghajtásról egy új, 50 köbcentis kétütemű, katalizátoros, léghűtéses Euro2-es erőforrás gondoskodik és ennek ereje egy röpsúlyos automata kuplung segítségével kerül a hátsó kerékhez. A moped nagy, 16 colos kerekeken gurul, amelyekkel könnyedén lépi át a városi úthibákat. Az első futómű azonban nem valami nagy szám, egyszerű mechanikus villa, hidraulikus csillapítás nélkül. Hátul már kedvezőbb a helyzet, oda egy-egy rugóstag került a moped mindkét oldalára. Sajnos a költségtakarékosság miatt elől-hátul dobfékeket kapott a kis szállító mindenes jármű.

Ami viszont a Pick-Up nevét és egész karakterét adja az az óriás méretű hátsó alumínium csomagtartó maga. Hasonlóan a négykerekű kisteherkocsikhoz, a Derbi új mopedje is különféle szállítási feladatok ellátására alkalmas szabad időben és városi közlekedésben egyaránt. A mindössze 4 literes üzemanyagtankja viszont egyértelműen csak a városi közlekedésre predesztinálja a gépet. A Pick-Up formaterve mindenképpen egyedi és megkülönbözteti a piac összes egyéb résztvevőjétől, ezenfelül olcsó üzemeltetési költségével és alacsony árával kedvező vételi ajánlat bármely cégnek, amely napi munkájához nélkülözhetetlen egy városi szállítójármű.