Teljes az Aprilia sikere

2004.07.19. 11:42

A legkisebb GP kategória mezőnye idén sem cáfolta meg a géposztály hírét, szinte egyetlen egyszer sem láttunk unalmas versenyeket az idei év feléhez érkezvén. Mindig sokan tolakodnak még az utolsó körben is a dobogós helyekért. Nem volt ez másként sem Rióban, ahol Stoner, Dovizioso és Barbera az utolsó kanyarig harcolt a győzelemért, utóbbi sikerével. Sajnos a magyarok nincsenek ott a közvetlen élmezőnyben. Talmácsi Gábor a folyamatosan elgyengülő motorblokkra panaszkodik, míg Tóth egyszeri 10. helyénél megállt a tudomány. A sachsenringi pálya azonban elvileg mindkettőjüknek kedvező lehetőséget kínált, hiszen ezen a pályán kevésbé dominálnak a lóerők rövid egyenesei miatt.

Az edzések
Az első napon a spanyol Hector Barbera folytatta idei remek formáját. Nem sokkal maradt el a hivatalos körrekordtól és ez ideiglenesen első rajtpozíciót ért. Mögötte Simoncelli, Nieto és nagy meglepetésre az idén nem túl jó formát mutató japán UI zárta az első sort. Sajnos Casey Stoner a szombat reggeli szabadedzésen hatalmasat esett és kulcscsontját törte. Előreláthatólag a Cseh Nagydíjig nem ül versenymotorra. Szombaton Barbera nem tudott javítani, így visszacsúszott a második helyre. Dovizioso viszont igen, és övé lett az első startkocka. A helyi német Jenkner jött fel a 3. és az olasz Giansanti a 4. rajtkockába. Talmácsi a 20., míg Tóth Imi a 23. edzésidőt produkálta a 2 nap után.

A verseny
A rajttól Dovizioso, Giansanti, Simoncelli, Corsi és Jenkner sorrendben jöttek el a pilóták. Talma 17. helyen ment az első kör végén, Tóth sajnos csak 28. pozícióban motorozott. A pálya rövidsége miatt 12 pilóta teljesen együtt ment a verseny első harmadában. A 6- körben idén először UI átvette a 125-ös mezőny vezetését. A németek nagyon megörültek amikor helyi kedvencük, Steve Jenkner 2 körrel később az élre állt. Ezután nem volt érdemes számolgatni ki ment az élen, mert a 12 fős élbolyból többen is vezettek. Talma a 18. helyen motorozott, Tóth Imi viszont a 13. körben kiállt műszaki problémák miatt.

A már vezető Simoncelli box áthajtásos büntetést kapott mert sárga zászló alatt előzött korábban, így járt nem sokkal később Jenkner is. Az megbontotta az élbolyt és a Nieto Barbera Dovizioso hármas ezt kihasználva elhúztak az élen. Talma ekkor feljött a 15. helyre, amely ismét pontszerzést jelenthetett volna. 4 körrel a vége előtt a korábban kissé leszakadó Locatelli utolérte az élen álló hármast, sőt az utolsó körre már ő állt a négyes élén. Természetesen Dovizioso megpróbálta ugyan az előzést két kanyarral a verseny vége előtt és ugyan sikerült neki, de alaposan kisodródott, így Locatelli simán visszajött elé és nyert. Dovizioso büntetésképpen 4. helyre csúszott vissza, Barbera és Nieto is elment neki az utolsó kanyarban. Talmácsi a legpechesebb eredményt érte el, 16. lett 2 tizeddel lemaradva Perugini mögött az 1 pontról.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Roberto Locatelli Aprilia
2. Hector Barbera Aprilia
3. Pablo Nieto Aprilia
4. Andrea Dovizioso Honda
5. Mika Kallio KTM
6. Jorge Lorenzo Derbi
7. Alvaro Bautista Aprilia
8. Mirko Giansanti Aprilia
9. Julian Simon Honda
10. Marco Simoncelli Aprilia
..
16. Talmácsi Gábor Malaguti

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 8 futam után:
1. Andrea Dovizioso ITA 138 pont
3. Roberto Locatelli ITA 131 pont
2. Hector Barbera SPA 129 pont
4. Casey Stoner AUS 104 pont
5. Pablo Nieto SPA 88 pont
6. Mirko Giansanti ITA 71 pont
7. Jorge Lorenzo SPA 68 pont
8. Steve Jenkner GER 63 pont
9. Marco Simoncelli ITA 59 pont.
10. Mika Kallio FIN 40 pont
..
19. Tóth Imre HUN 6 pont
..
22. Talmácsi Gábor HUN 3 pont