Porto nem ijedt meg az esőtől

2004.08.31. 17:19

A nyári pihenő után a 250 köbcentis kategória mezőnye megújult erővel vágott neki a brnói küzdelmeknek. A fiatal Daniel Pedrosa a szezon első felében megállíthatatlan volt, sorra szerezte a győzelmeket és a világbajnoki cím első számú esélyesévé vált 18 éves kora ellenére. Manuel Poggiali, a tavalyi világbajnok formája pocsék volt az idény első felében. Brnóban Sebastian Porto és Randy de Puniet lehetett az a két pilóta, akik az Apriliáik nyergében gátat szabhattak a Honda ifjú lovagja idei sikertörténetének.

Az edzések
Már az első edzésnapon az eső uralta a pálya környékét. Péntek reggel még Anthony West volt a vizes aszfalton a leggyorsabb, de a délutánra száradni kezdő pályán Porto 19-re lapot kért és slick gumit rakatott fel, ezzel ment ki a nyomokban még vizes pályára. Bejött neki mert a leggyorsabb kört teljesítette, mögötte Fonsi Nieto, Alex de Angelis és Sylvian Guintoli fért oda az első sorba. A pénteki trükk Portot igazolta, ugyanis szombaton végig esett az edzés alatt, úgyhogy szinte senki sem tudott köridején javítani, maradt a pénteki rajtfelállás. Talmácsi Gergő mindkét nap a 107%-os időn kívül motorozott, de a versenybíróság végülis megengedte neki, hogy részt vegyen a vasárnapi futamot.

A verseny
Porto, Aoyama, de Angelis és Pedrosa volt az első négy sorrendje a start után. Randy de Puniet sem várt sokat, már az első kör végére feljött a 3. helyre. Ez az 5 versenyző haladt az élen a futam elején, közülük többen is vezettek pár kör erejéig. A féltáv közelében a pilóták többször kérték kézjelzéssel, hogy piros zászlóval állítsák meg a versenyt, hogy vizes gumikkal startolhassanak újra. Azonban ezt a kérést a versenybíróság többször figyelmen kívül hagyta, mivel csak a pálya egyik felén csöpögött némileg az eső. Ekkor Porto vette át a vezetést de Angelistől.

Sokáig a Porto, Puniet, Angelis, Pedrosa négyes vezette a mezőnyt jókora előnnyel. Pedrosa 5 körrel a vége előtt az élre vágott és elég nagy előnyt szerzett már, mikor elkezdett az eső szemerkélni és Pedrosa feltett kézzel a futam leállítását kérte a versenybíróságtól. A bírák azonban másodszorra sem hallgattak a pilótákra, és amíg Pedrosa a piros zászlóra várt, Porto megelőzte és megnyerte a futamot. Pedrosa addig aggodalmaskodott még Puniet is elment mellette. Porto ezzel az Aprilia 100. nagydíj győzelmét aratta a negyedliteres géposztályban. A bajnokságot azonban továbbra is Pedrosa vezeti, magabiztos 30 pontos előnnyel Puniet előtt. Talmácsi Gergő nem tudta befejezni élete első GP futamát, mert műszaki hiba miatt kiállni kényszerült.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Sebastian Porto Aprilia
2. Randy de Puniet Aprilia
3. Daniel Pedrosa Honda
4. Anthony West Aprilia
5. Toni Elias Honda
6. Roberto Rolfo Honda
7. Hiroshi Aoyama Honda
8. Chaz Davies Aprilia
9. Manuel Poggiali Aprilia
10. Hector Faubel Aprilia