Tombol a Zoomer-láz

2004.09.22. 13:47

A Honda robogókínálata a legkisebb 50 cm3-esektől a legnagyobb 600 köbcentis luxusrobogókig igen széles. 2005-re ismét egy újabb taggal bővül a kompánia: a Zoomer igazi újdonság, hisz a fiatal korosztályt megcélzó robogó nem hasonlítható semmihez.

Ami Európában újdonság, az az amerikai és japán ifjúság körében már évek óta elképesztően sikeres. Egy ülés, egy kormány, egy pár kerék - a Zoomer esetében a tervezők tartózkodtak minden felesleges sallangtól, épp csak a legszükségesebb összetevőket tartották meg. Így az ipari jellegű robogó nem is hasonlítható semmihez, viszont csak a fantázián múlik, hogy gazdája keze között mivé válik a kétkerekű.

A csavarozott acélcső és alumínium kombinációjú vázra szerelt ülés alatt az általános robogótrendnek megfelelően rakodóhelyet találunk. A pakoláskor nem kötnek a robogóknál megszokott falak. Nem gond, ha a táska 5 centivel hosszabb, de akár egy gördeszkát is szállíthatunk. Itt szinte minden elfér, amire éppen szükségük lehet. A bukócsőszerű keretbe foglalt első lámpák felett szintén találunk egy csomagtartó rácsot, sőt opcionálisan hátsó csomagtartót is ajánl a Zoomerhez a Honda.

A Honda extrád robogója 50 cm3-es, vízhűtéses, négyszelepes, négyütemű motorját a legmodernebb PGM-FI befecskendező látja el üzemanyaggal. Ez a legkisebb és legkompaktabb injektor, amit a Honda gyárt. A rendkívül kedvező üzemanyag-fogyasztás és a csekély károsanyag-kibocsátás mellett a Zoomer ultracsendes kipufogójával is a környezetbarát üzemelés szép példája. Az önindító mellett berúgókarral is könnyedén életre kelthető a motor, erejét a Honda V-Matic automataváltója továbbítja a hátsó kerék felé.

A városi kátyúkat elöl két teleszkópvilla nyeli el, hátul egy rugóstag kapcsolódik az egykarú alumínium lengővillához. A préselt acél kerekekre széles és ballonos gumik feszülnek, amik tovább növelik az utazási komfortot. A biztonságos megállásról elöl és hátul is kompakt dobfék gondoskodik, amit parkoláskor rendkívül hasznos rögzítőfék egészít ki. Az analóg sebességmérő mellett kilométer-számláló és olyan fontos visszajelzők kerültek a műszerfalra, mint az üzemanyag kifogyására figyelmeztető lámpa.

A Zoomer a vidám sárgán kívül kapható lesz piros és zöld színekben is. Árát sajnos még nem tudjuk, egy biztos: 500 000 Ft-nál drágább lesz.

Műszaki adatok:

Motor: egyhengeres, négyütemű, SOHC
Lökettérfogat: 49,9 cm 3
Max. teljesítmény: 4,1 LE 7500 1/min-nél
Max. nyomaték: 4,5 Nm 5000 1/min-nél
Üzemanyag-ellátás: PGM-FI
Méretek (h x sz x m): 1860x735x1025 mm
Tengelytáv: 1265 mm
Üzemanyagtank: 5 liter
Ülésmagasság: 735 mm
Száraz tömeg: 84 kg