Ezredre azonos idővel is lehet versenyt nyerni!

2004.10.05. 10:01

A japán futam a Honda házi pályáján, a Twin Ring Motegin hazai sikerrel zárult Andrea Dovizioso győzelme révén. Az olasz pilóta előnye tovább nőtt a bajnoki pontversenyben, így a következő futamokon inkább biztonsági versenyzésre törekszik majd, mintsem a győzelemre. Ezzel lehetőség jut újabb pilótáknak, hogy a dobogó legfelső fokára jussanak. A magyarok közül Talmácsinak egyre jobban megy, rendre az első tízben végez. A katari pályára azonban mindenféle pályaismeret nélkül érkeztek a pilóták, amely számos meglepetést tartogatott.

Az edzések
A rendhagyó módon csütörtökön megtartott első edzésen még csak ismerkedtek a pályával a pilóták. A legjobb ekkor Dovizioso volt, sajnos Talma csak a 14. legjobb időt mente, mert motorjával folyamatos technikai zűrök voltak. A második edzésnap sem lett jobb magyar szempontból. Talma motorja gyenge volt, a nagy meleg, a gumiproblémák, a csúszós-poros pálya tovább nehezítette a dolgát, így sajnos visszaesett a 17. helyre. Tóth Imi 28. pozíciója sem mondható valami fényesnek. A második napra nagyon sokat változtak a kondíciók a pályán. Jorge Lorenzo tudott ehhez a legjobban alkalmazkodni, míg Dovizioso a második helyre esett vissza. Steve Jenkner jött fel a 3., Casey Stoner a 4. helyre.

A verseny
A nehézségek ellenére Talma jól rajtolt: 10. helyen motorozott már az első körben. Stoner vezette a mezőnyt, őt Dovizioso, Lorenzo, Jenkner követte. Az új, gyors pálya vonalvezetésének és az egyetlen járható nyomvonalnak köszönhetően hamar szétrázódott a mezőny. Stoner és Dovizioso elhúztak az élen, de Lorenzo és Bautista utánuk eredtek. Sajnos Talma fokozatosan esett vissza, mivel a második körben elszakadt a membránja, így egy idő után kiállt a versenyből.

A négyes egymást váltogatta az élen, amikor a 9. körben Stoner KTM-je felmondta a szolgálatot és műszaki hiba miatt szintén kiállt. A hármas élbolyban egy darabig Lorenzo vezetett, majd Bautista állt az élre. A spanyol apriliás azonban az utolsó előtti körben lelassult, szintén műszaki gondok miatt, így Lorenzo és Dovizioso közt dőlt el a verseny. Az utolsó körre Lorenzo jókora előnnyel érkezett, így úgy tűnt simán nyeri a futamot. Dovizioso azonban a célegyenes bejáratára megközelítette a Derbi versenyzőjét, és a szélárnyékából kivetődve megpróbálta legyorsulni a roppant erős Hondájával. A két pilóta szinte azonos ütemben haladt át a célvonalon, olyannyira, hogy időeredményük tökéletesen, ezredmásodpercre azonos volt! Ilyen először történt meg a GP-k történelme során, így a versenybíróság a célfotók alapján Lorenzót hozta ki győztesnek. Tóth Imi a 25-nek jött be a viszontagságos futamon.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Jorge Lorenzo Derbi
2. Andrea Dovizioso Honda
3. Alvaro Bautista Aprilia
4. Mika Kallio KTM
5. Fabrizio Lai Gilera
6. Pablo Nieto Aprilia
7. Julian Simon Honda
8. Gino Borsoi Aprilia
9. Mattia Pasini Aprilia
10. Mirko Giansanti Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 13 futam után:
1. Andrea Dovizioso ITA 228 pont
2. Hector Barbera SPA 167 pont
3. Jorge Lorenzo SPA 159 pont
4. Roberto Locatelli ITA 156 pont
5. Pablo Nieto SPA 124 pont
6. Casey Stoner AUS 104 pont
7. Steve Jenkner GER 99 pont
8. Mirko Giansanti ITA 98 pont
9. Alvaro Bautista SPA 90 pont
10. Mika Kallio FIN 86 pont.
..
19. Talmácsi Gábor HUN 23 pont
28. Tóth Imre HUN 6 pont