Négy hónap alatt a föld körül

2004.12.06. 09:43

A skót színész Ewan McGregor és barátja Charley Boorman négy hónapos világkörüli útjukról hazaérve most a tévénézők kedélyeit borzolják extrém motoros kalandjaikkal. Egyszerre két csatornán - a Bravo TV-n csütörtökönként, a Sky-on hétfőnként - vetítik túrájuk részleteit hat egyórás epizódban.

A Long Way Round című műsor olyan oldalukról mutatja be a hírességeket, amelyet a nagyközönség nem ismerhet: hátrahagyva kényelmes hétköznapi életüket, a két fiatalember (és a stáb tagjai) egy sokkal kényelmetlenebb szerepet vállalt, világutazók lettek. A kaland 20,000 mérföldön (32 000 km) keresztül tartott, Londonból New Yorkba Ukrajna, Kazakszán, Mongólia, Kína, Szibéria, Alaszka és Kanada érintésével jutottak el. Nem nehéz elképzelni, hogy miféle nehézségekkel kellett szembenézniük ezen a hosszú úton, a legnagyobb probléma egyébként éppen az volt, hogy sok olyan helyen jártak, ahol út sem volt.

Habár tisztában voltak a lehetséges körülményekkel, a BMW R1150GS Adventure motorkerékpárok nem bizonyultak a legjobb választásnak. A sok csomag és a hatalmas tank teletankolva magas súlypontot jelentett, ami az úttalan utakon megnehezítette a haladásukat. Habár Ewan azt nyilatkozta, hogy neki legjobban Mongólia tetszett, talán ez volt az az ország, ahol a legkeményebben kellett küzdeniük. A terepviszonyok és a nyelvi akadályok mellett komoly erőfeszítésükbe került például a főtt juh és marhaheréből készült helyi ételkülönlegesség elfogyasztása.

Utazásuk során sok mindent megtanultak önmagukról és az útjukba eső országok és népek kultúrájáról. Ewan hamarosan könyvet ír a nagy kalandról.