Háztáji üzemanyag

2008.05.10. 12:35

Megállni a benzinkút előtt és kacagni? Lepattintani a plexit, majd hazamenni tankolni? Most már ez is lehetséges, hogyha valaki etanol-üzeműre állítja át motorját: az Amerikai Egyesült Államokban megindult a MicroFueler árusítása.

A házi „lepárló” készülék áram, víz, nyerscukor és élesztő segítségével állítja elő az alkoholt. A kezelése nagyon egyszerű, mint egy mosógépbe behányjuk az adalékokat, a 110 valamint 220 voltra készülék pedig a háttérben elkészíti a végeredményt: kb. 165 forintért 3,8 liter alkoholt (1 USD/gallon). A MicroFueler saját kútfejjel rendelkezik, vagyis a szokásos töltőpisztolyt használhatjuk, a beépített pumpa az üzemanyagtartályba nyomja a nedűt. Egy hét alatt 133 litert 100%-os tisztaságú alkoholt képes előállítani. Ez a mennyiség, ha E25-re keverjük benzinnel, több héten képes üzemanyagként, vagy adalékként szolgálni belső égésű motorjainhoz.

Valóban ennyire egyszerű lenne? Tom Quinn gyártó szerint igen, egy gombnyomásra vagyunk üzemanyagunk házi gyártástól. Daniel Kammen, a kaliforniai Berkeley Egyetem Alternatív és Megújuló Anyagok Laboratóriumának vezetője szerint a kérdés egy kicsit árnyaltabb. A berendezés erősségének nevezi a fejlett filtrációt, amellyel az alkoholt és a vizet külön tudják választani, ezzel nyerve nagy tisztaságú etanolt. Az előállítás alapfeltétele a nyerscukor, ennek beszerezése nem mindenhol és nem mindenki számára lehetséges, országonként és régióként változik a beszerzési ár. A termelési terület és az élelmiszerek gyártásához szükséges mezőgazdasági kapacitás viszonya sem egyértelmű, de az eszköz vitathatatlanul működőképes. Sajnos a világban a jövedéki adó érinti az üzemanyagokat, ezért ennek liberalizációja nélkül tulajdonképpen bűntényt követnénk el az otthoni gyártással. Magyarországon is hatósági érzékenységet váltani ki a MicroFueler. A mintegy másfélmillió forintba kerülő eszköz ennek ellenére az Egyesült Államokban megvásárolható.

Hazai forgalmazása, nyugodtan mondhatjuk, hogy kizárt, bármelyik használóját statáriálisan csinálná ki a Vám- és Pénzügyőrség. Ennek ellenére világszinten erősödő tendencia a kőolaj alapú üzemanyagok kiváltása környezetkímélő és megújuló energiaforrásokra. Az, hogy a számos lehetőség közül melyek válnak majd be, nem tudhatjuk, de egy biztos: a robbanómotorokhoz olyannyira ragaszkodó motorosok is kénytelenek lesznek záros időn belül hozzászokni valami máshoz, magunk és Földünk érdekében.