Erzberg Rodeo - tisztelettel jelentjük

2008.05.23. 16:06



Megkezdődött a világ egyik legismertebb terepversenye, az ausztriai Erzberg Rodeo. Európa legöregebb külszíni fejtésében 1500 motoros várja, hogy feljusson a hegyre. A világsztároktól az amatőrökig mindenki itt sorakozik, hogy elindulhasson felfele. Reggel nyolc órától zajlik az Iron Road Prolog, ahol a hegybe vájt szerpentinen haladnak a csúcs felé a versenyzők.



Most, délután négykor még 200 motoros van hátra, a levegőben érezni a versenyhangulatot. Ennek ellenére mindenhol békesség, mintha anyatejet szopnának a szarvasmarhával fémjelzett energiaital helyett. A távolságok szinte érzékelhetetlenek, az évszázadok alatt a bánya hatalmas területet szakított ki a hegyből. Finom vasércpor, kavics és rőt színű sár keveredik. A világvége-hangulatot tompítja a környező hegyek zöldje és májusi hófoltjai. A gyalogutakat békés egyetértésben használja endurós és az épp motor nélkül trappoló - mintha mindenki géppel lenne, krosszcsizma a lábakon, ezek nyomát vágják át a terepgumik bütykei.



Folymatos hanghatás a gépek búgása. A nagy négyüteműk dübörgése keveredik a kétütemű krosszgépek sikításával. Innen-onnan techno, miközben a szél gitárszólókat hoz. Minden lépésben valami narancssárgát látunk, a nemzeti büszkeség szerves része a KTM. A kutya sáljától az élversenyzők gépéig mindenhol ott a szín, a Husabergek és a kéthengeres Apríliák szinte észrevétlenek maradnak a dömpingben.



Egy-egy gép elhaladtát csak a porfelhő jelzi a távolban, nem egymással, hanem az idővel küzdenek ma. Nincs sietés, nincs elit. A tavalyi bajnok Taddy Blazusiak békésen támasztja a KTM sátor oldalát, valami sárízű poénon kuncog Salával és Despres-vel. Mellettük narancssárga hajú labanc suhanc próbálja a helyzet szépségét átadni a krumpliarcú Heidijének, bólogat ő is, bólogat mindenki, jó ez itt.



Percről percre érkeznek a terepmotorozás elkötelezettjei, megjósolható a kirobbanó hangulat estére. Osztrákok ezek, nem sietős nemzet: lassan, de stabilan isszák le magukat. Zehn kleine Jaegermeister, a versenyből kiesettek együtt fogják szétcsapni magukat a helyiekkel. A fél világ képviselteti magát - sörben, snapszban már nincs ellenfél, néhány óra múlva mindenki összeborul.



A mai eredmények estére lesznek nyilvánosak, ezeket holnapi tudósításunkban megosztjuk a kedves olvasókkal.