110 ezer dollárért, karácsonyra

2008.10.15. 15:26

A Confederate márka rajongói rosszallóan csóválják fejüket, ha az új C120 Renaissance Fighterre néznek. Amióta a Katrina hurrikán elfújta a gyárat, már semmi sem a régi, mondják, és nem értik, hogy az új modell miért lett ilyen.

Tény, hogy a V2-es blokkra épülő, forradalmi formájú elődök rövidek voltak, arányaik a sci-fi hangulatú sportosságot idézték. JT Nesbitt formaterve ugyanolyan elrugaszkodott, mint a Hellcat vagy a Wraith, de az arányokat sokak gyomra nem veszi be.

Az első villa már ismerős, a Wraith-ten láthattuk, a különbség a szárakba integrált LED-es fényszóró. A gerincváz egyben üzemanyagtartály, ebből nő ki a lehetetlen formájú ülés – idáig minden rendben is volna. Ami az arányokat felborítja, az a túl hosszú hátsó lengővilla és a 240 mm-es hátsó Pirelli abroncs. Az első, 120-as gumi rendben is volna, de a 19” mindenre alkalmas, csak sportos motorozásra nem.

Nesbitt formaterve a kétezer köbcentis blokkal sokkal inkább egy ipari power-cruiser, mint az eddig megszokott világvége-motorok. Erőből nem lesz hiány, de C120 Fighter már sokkal kevésbé harcol: ez sajnos csak egy elnyújtott, extravagáns amcsi izommotor. A márka rajongói leginkább a terjesztés módján döbbentek meg: az új Confederate kizárólag a sznob ajándékkatalógusból, a Neiman Marcus Christmas bookból rendelhető. 110 ezer dollárért, karácsonyra.