Nagy hazatérés

2008.10.21. 11:18

Majdnem tizenöt évnek kellett eltelnie, hogy az amerikai korszak véget érjen: a Norton ismét angol kézbe került. Stuart Garner, a Norton Racing Ltd. tulajdonosa nem csak a márkanevet, hanem egyes modellekét is megkapta, így számíthatunk arra, hogy olyan legendák térnek vissza, mint a Manx, Atlas, Commando és Dominator.

A nyolcvanas évek legendás versenysikerei után a Norton névvel egybefonódtak a bolygódugattyús gépek. A jelenben sem lesz ez másképp, már kész az új wankel-sportmotor. Ezzel már találkozhattak a bennfentesek az angol versenypályákon, többek között Alan Cathcart is tesztelte a 135 kg száraztömegű, 165 lóerős gépet.

Utcára az Egyesült Államokban kifejlesztett soros kéthengeres Commandót szánják, ami ott befektetési hiányosságok miatt nem ért el komoly piaci részesedést. A szerződésbe ennek a café racer jellegű naked bike-nak a tervei és gyártási joga is beletartoznak: ezt a Donington Park melletti 1400 négyzetméteres csarnokban készítik majd.

Azzal, hogy a másik legendás brit márka, a Triumph áthelyezi gyártását Ázsiába, a Norton lehet az egyetlen igazi szigetországbeli motor. Café racerek, brit-twin és wankel fanatikusok figyelem: ismét valami érdekes történik Angliában.