Most már biztos, a motor okosít

2009.03.08. 09:08

 

Végre egy jó ok, miért kell motorozni: japán kutatók kísérlete bebizonyította, hogy a motorizált kétkerekű használata kordában tartja és javítja a kognitív képességeket: vagyis okossá tesz. Ryuta Kawashima szoftverkészítő, a Tohoku Egyetem és a Yamaha közös programjába huszonkét negyven és ötven év közötti férfit vontak be. Mindannyiukban közös volt, hogy korábban motoroztak, legutoljára minimum tíz éve. A tesztcsoport egyik felét ismét aktiválták, míg a másikat eltiltották – nekik maradt az autó és a kerékpár.

A két hónapig tartó kísérlet során azok, akik nap mint nap motoroztak látványosan jobb eredményeket hoztak: javult a figyelmük, fokozódott a megfigyelő képességük, jelentős előnnyel végeztek a kognitív funkciók tesztjén. „Aki motoron közlekedik, folyamatosan figyel, a dinamikusan változó környezet stimulálja az agyat, működésre sarkallja – a szürkeállomány tornáztatása lényeges, a motor tökéletes erre.” - mondta Kawashima a két hónapos munka után.

Kedves olvasóink, önök szerint motorozással fenntartható a szellemi frissesség, vagy csak a reuma borítékolható?

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.