Mentenék az európai motorokat

2009.03.27. 20:02

Összefognak az európai motorgyártók, hogy legyőzzék a válságot: az ACEM (Association des Constructeurs Européens de Motocycles – Európai Motorgyártók Szövetsége) tegnap véget ért közgyűlésén világosan megfogalmazták, hogy csak együtt képesek tenni az elszomorító gazdasági helyzet ellen.

A Bolognában tartott kongresszus házigazdája a Ducati volt. Gabriele Del Torchio, az olasz márka elnöke kijelentette: annak ellenére, hogy nem lehet homogén közegről beszélni, mégis közös céljuk van. Mostantól a KTM elnök-vezérigazgatója, Stefan Pierer az ACEM soros vezetője. Az eddigi 12 gyártó, 25 márka és 15 nemzeti szövetsége mellett két új tagot üdvözölt, a BRP-t, és az osztrák ARGE2RAD szövetséget. Kihangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak nem csak a négykerekűek gyártóit kell védenie, hanem a motorokét is. Szavait az európai autógyártók február 25-i beadványára alapozta, amelyben azok kérték termékeik és piacuk védelmét.

Stefan Pierer szerint az Európai Unió megmutatta, hogy képes megvédeni az autógyártókat, a kontinens iparának oszlopait. Annak ellenére, hogy a motorizált kétkerekűek sokkal kisebb szeletét jelentik a gazdaságnak, ugyanúgy védelmet igényelnek. Ha a válság megöli az iparnak ezt a szeletét, több mint 200 ezer ember munkahelye szűnhet meg.

Elmondta, hogy a mélybe zuhanó eladásokat mesterségesen kell ösztönözni, a termelés serkentéséhez elengedhetetlen a jelenleg óvatos és sebeit nyalogató hitelpiac helyreállítása. Kitért a lehetséges Uniós selejtezési programokra, melyek eredményeként javulna a motorállomány környezetvédelmi szintje, másrészt a visszatérő fogyasztási kedv növekvő eladásokat és gazdasági stabilitást hozna magával.

Az, hogy a motorkerékpár-piac védelme milyen konkrét lépéseket hozhat számunkra, még nem tisztázott. A magyar fogyasztók hitellehetőségeket kihasználó vásárlásait nehezíti az ingadozó forint-euró árfolyam. Ha a nemzetközi selejtezési programok megindulnának, biztos, hogy a környezetvédelmi és forgalomban tartási szabályok szigorodnak majd. Az öreg motorjaikat féltők aggodalma jogosnak tűnik - búcsút mondhatunk vénséges kedvenceinknek?

Kedves olvasóink, önök szerint van ok a bizakodásra?