A rendőrség rászállt a motorosokra

2009.04.07. 17:21

Rendkívüli ellenőrzésre számíthatunk a fővárosban. Az utasítás a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesétől jött: Budapesten ma és holnap, továbbá április 22-én és 29-én a polgárőrséggel együtt ellenőrzik a motorosokat és segédmotoros kerékpárok vezetőit.

Bozsó Zoltán dandártábornok a sajtótájékoztatón közölte: az akció során a járművek műszaki állapotát, a járművezetők jogosultságát és a közlekedési szabályok betartását ellenőrzik. Tapasztalatuk szerint a szabálytalanságok miatt súlyos balesetek történnek, a statisztikák azt mutatják, hogy a tavaszi átállás idején nagymértékben nő a balesetek, illetve a motorosok által elkövetett szabálysértések száma.

A rendőrségi statisztikák szerint a leggyakrabban elkövetett közlekedési szabálysértés, hogy elzárt területre hajtanak be, jogosulatlanul veszik igénybe a buszsávot, illetve nem tartják be az előzési és kanyarodási szabályokat. Az elégtelen műszaki állapot is gyakori: a fék és más biztonsági berendezések nem felelnek meg az előírásoknak, és gyakran a járművezetők sem rendelkeznek megfelelő engedéllyel. 

A BRFK húsz rendőrmotorral és több rendőrautóval kezdte meg az akciót, az ellenőrzéseket a főváros területén, valamint a bevezető utak és autópályák területén végzik. Az fokozott kontroll során sebességmérést is végeznek.

Ugyan az elmúlt évben húsz százalékkal csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma Magyarországon, a European Transport Safety Council statisztikája szerint hazánk még mindig a harmadik legveszélyesebb hely a motorosok számára. Ebben több ténye játszik közre, de az egyik mi magunk vagyunk.

Kedves olvasóink, vezessenek óvatosan, és ne csak az ellenőrzések idején.

Forrás: MTI, ETSC