Életmentő légpárna a sisak belsejében

2009.06.01. 12:40

Hallottak már a Shock Doctorról? A versenypályákon egyre népszerűbb a hasznos szerkezet, az amerikai autóversenyek után már a motorkerékpársportban is kezd elterjedni. A hétvégén terepen is kipróbálták – a KTM GNCC Factory Team motorosai, Kurt Caselli, Nathan Kanney, Kailub Russell és Cory Buttrick voltak azok, akik fejükön hordták a biztonsági berendezést.

A szerkezet lényege egy üres légpárna, amit a fejtető fölé integrálnak, a nyakrészhez pedig egy kivezetést kötnek: balesetkor ehhez illeszt a pályaorvos egy pumpát. A zsák felfújásával elkerülhető az esetleges gerincsérülés további súlyosbítása – a nyakat nem kell mozgatni, anélkül is lejön a sisak a fejről: a Shock Doctor segítségével saját magát húzza le. Az AMA (Amerikai Motorkerékpáros Szövetség) is rábólintott az okos kis eszközre, a Supercross és National Motocross bajnokságban indulóknak kötelezővé tette a sisakba való beszerelését.

„Sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, mióta a rendszert beépítették. Egy versenypályán sosem tudhatom, hogy mi történik velem – ez tényleg képes megmenteni az életemet” - nyilatkozta Kailub Russell a futam után. A KTM is a Shock Doctor mellett döntött: nem csak a Supercross bajnokságban, hanem a többi szakágban (National Enduro, WORCS és Hare and Hound) is használni fogja a légpárnás rendszert.

Kedves olvasóink, önök szerint az utcai motorosoknak is szükésge lenne a Shock Doctorra?