Szélvihar, sodorj el

2009.10.14. 15:16 Módosítva: 2009.10.14. 15:31

A Triumph történetének egyik legszebb motorja a Hurricane X75. Az amerikai importőr kérésére fejlesztették ki, úgy gondolták, hogy a modern, szokatlan forma megnyeri a tengerentúli vevőket.

A beach racer formát Craig Vetter tervezte. Érdekessége, hogy a tank és az oldalidom egy darabból készült, a narancssárga színű elem alá 11,5 liter üzemanyag fért – soros hármas blokkal szerelt géppel nem a túrázókat akarták megszólítani.

69-ben készült a dizájn, hetvenben csak gondolkodtak, hetvenegyben nekiálltak, és hetvenkettőben eladtak ezerkétszáz darabot – egy évre rá a szigorodó normák megakadályozták a további importot. Aki hallotta járni a gépet, istenítette a három-a-háromba kipufogórendszer hangját. Sokan visszasírják az extravagáns külsőt – most végre jött valaki, aki felfrissítette a negyvenéves tervet.

A francia motorépítő műhely, a Vicente Design fogott egy 900-as Adventurert, és lemásolta a régi X75-öt. A váz és a blokk érintetlen, csupán új leömlőket és dobot készítettek hozzá. Az első villa megegyezik a Honda F6C-jével, a kormány a Yamaha MT01-ről származik.

A Yamaha Fazertől elcsent első lámpa talán kicsit kilóg a képből, de aki hasonló Hurricane-t építene, elég, ha az üvegszálas testet rendeli meg: stílusosabb lámpát a legkönnyebb találni.