Ott voltunk: Rider Beach

2010.04.03. 07:14 Módosítva: 2010.04.03. 07:14

Kivitelezési szempontból valószínűleg egyedülálló a Rider Beach. Azt nem lehet mondani, hogy eddig ne lettek volna olyan szórakozóhelyek itthon, amik a motorosokat szerették volna egy helyre terelni. De ami Balatonszemesen van, az eddig nem sikerült senkinek: nem egy szimpla motoros kocsmát szögeltek fel a partra, hanem egy komplett szórakoztató centrumot, ahol a béta verzió, azaz a nyitónap alapján a szolgáltatás is európai színvonalú lesz. Mégis, ugyanaz lehet a Rider Beach halála, ami az egész déli parté: az általános érdektelenség és lustaság, ami a polgári fenék és a hozzá tartozó kanapé közti kovalens kötést képtelen feloldani. A nyitónapra csak a motorosok béközepe látogatott ki, pedig a szervezők mindenkit várnak: kortól, motoros stílustól függetlenül.

Az ezerötszáz fős rendezvénysátorba csak az esti főkoncert alatt kezdtek el beszivárogni az emberek – nem tudni, hogy önmagában a Zanzibár, vagy a Zanzibár és az április másodikiai változékony időjárás volt-e az ok, amiért nem szálltak motorra többen, hogy a nyitóbulin ott lehessenek.

A hely nyilván nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű embertömeg befogadására készült, az őrzött parkolóban például kétszáz motort lehet biztonságosan letámasztani. A sátor egyébként négyévszakos, azaz egész szezonban állni fog; ez ad otthont azoknak a koncerteknek, amiket a tervek szerint nyáron heti rendszerességgel lehet látogatni.

A nagybulikat és az esetleges sztárelőadókat mindig a hétvégékre tologatják, a hétköznapokon karaoke versenyek, kisebb jazz-estek szórakoztatják majd az itt nyaralókat. Még nincs kész, de nyár eleji befejezést ígértek arra a motoros dühöngőre, amit a Vadvirág kemping és a vonatsín közti szabad területen fognak felépíteni. Az 1,6 km hosszú aszfaltcsík a jogosítvány képzésben megismert rutinpálya is lesz egyben, de motoros vezetéstechnikai tréningeket, motoros ügyességi versenyeket is fognak ide szervezni – és lehetőség lesz a pályát szó szerint dühöngésre, egykerekezésre, gyorsulásra használni.

Akit érdekel a hajózás, az nem csak kipróbálhatja, de hajóvezetői jogosítványt is tehet a Rider Beachen. Nem csak vitorlással, hanem motorossal is lehet csapatni: a Blue Marine hajózási vállalat vette magára a terhet, hogy a képzésben részt vesz, és kapitányokat biztosít.

Az étterem kisebbik része gyakorlatilag egy pub: lehet billiárd asztalon dákóval lökni nagyokat, van bárpult, sörcsap hegyek, meg jó sok hely. A másik póluson csendesebb környezetben lehet ebédelni, vacsorázni, mikor hogy. Ezzel az épülettel szinte egybe épült az apartmanház, ahová nagyjából ötven embert tudnak egyszerre elszállásolni. Ebbe a későbbiekben egy wellness részleget is létesítenek, ami még nincs kész. Persze a Vadvirág kempingben is lehet aludni, ott szerényebb az árfekvés, és faházak vannak, vagy a klasszikus sátorhelyek.

A jövőben motoros túrák, klub találkozók fix pontja szeretne lenni a Rider Beach. A már létrejött és felépült létesítmények színvonala végre tényleg olyan, amivel ki lehet állni az EU-ban, hogy igen, büszkék vagyunk rá, hogy van ilyenünk. Már csak az embereket kell meggyőzni, hogy kimozduljanak otthonról. A hetes útról a Balatonlelle-felső vasútállomásnál érdemes letérni a partra, onnan egy kilométert menni keletre – ott a bejárat.