BMW: húzd a csíkot!

2010.05.07. 08:47

A világ egyik legmodernebb motorkerékpár-gyártó üzemében, az 1800 embert foglalkoztató, berlini BMW gyárban napi 550-nél is több motor gördül le a futószalagokról. A gépek összeszerelését végző, számítógép-vezérelt robotok közt dolgozik az a hat munkatárs, akiknek feladata a motorok benzintankjának és egyéb alkatrészeinek egyedi festése.

A négy nő és két férfi minden egyes vonalat kézzel alkot meg, így minden általuk díszített BMW egyedi festést kap. A folyamat a „hand-lining” néven vált ismertté, és az 1923-ban gyártott BMW R 32-es motorkerékpáron jelent meg először. A festés eredetileg a modell stílusát és formáját hangsúlyozó díszítő elemként került a motorokra, és egy év kivételével 87 éve készül szabadkézzel.

A díszíteni kívánt felületet először egy különleges lakkréteggel, majd alapozóval készítik elő, ami után egy sablon segítségével rajzolják meg a minta körvonalait. Ezt követően szabadkézzel, egy speciális ecset segítségével viszik fel a végleges mintát az alkatrészre. A díszítés védelmében végül egy rendkívül ellenálló, átlátszó védőréteg kerül a felületre. Bár a munka rendkívüli pontosságot és kézügyességet igényel, mégsem szükséges hozzá külön szakmai képesítés vagy speciális tréning. A berlini gyár szakemberei helyben sajátították el a technikát, amely szerintük 9-12 hónap alatt fejleszthető olyan szintre, hogy valaki magabiztosan nekiállhasson a sorozatgyártásnak.

A BMW „hand-lining” csapata ellátogat majd a július 2. és 4. között zajló, 10. BMW Motorrad Napokra, Garmisch-Partenkirchen-be is. A látogatók itt amellett, hogy munka közben megfigyelhetik őket, saját mintákkal is feldíszíthetik motorjaikat. A szolgáltatás előre meghatározott összegért vehető majd igénybe, amelyet a BMW jótékonysági célok megvalósítására fordít majd.