Ötütemű motor Észak-Koreából

2010.08.02. 09:48 Módosítva: 2010.08.02. 10:43

Olcsó motor kell, de igazán olcsó? Hagyjuk Kínát és Indiát, a legkizsákmányolhatóbb munkaerő Észak-Koreában van. Az embargós rémtetteiről és hipnotizált népéről elhíresült ország mégsem annyira zárt, mint hinnénk; néhány exporttermékük azért akad.

Kell nekik a valuta, éppen ezért a központi kormányzati oldalukon – lehet, hogy nincs is más? – több eladó termékre találtunk. Egy ilyen iparcikkük a motorkerékpár: ha igazi könnyűsúlyú chopperre vágyunk, akkor a Pugang CM125-15 a helyes választás.

A konstrukció léghűtéses és ötütemű. Hogy az milyen? Nem tudtuk meg, a gyártó kifejezetten szűkszavú. Talán a hasznos ütem után egy kommunista jelszót rikolt a kipufogó, hogy aztán továbbguruljon a nyolcvanas végsebességre képes gépecske.

Összesen tizenegy típusuk van, 100, 110 és 125 köbcentis egyhengeresekkel. A stílusukat nem igazán értjük, de gondolom ők sem – olyan, mintha egy Kínában szanált gyárat talicskáztak volna át a határon.

Nem szeretnék rosszindulatú lenni a kommunista pajtásokkal, de kétlem, hogy a netre feltöltött fekete-fehér pdf-dokumentummal és a hibás adattáblázataikkal sikeresek lesznek. A motorgyártás e szintje még a lenézett ázsiai piacokon is elavultnak számít – a hazai motorosokból pedig biztosan nem élnek meg. Már ha egyáltalán vannak ott olyanok.

Forrás: Hell for leather