Rossi: elbocsátó szép üzenet

2010.08.16. 13:05

Vicces, hogy a hivatalos bejelentéssel sem kerültünk közelebb ahhoz, ami Valentino Rossi csapatváltási történetének mögött áll. Annyi viszont szent, a világbajnok távozik: hét év után nem hosszabbítja meg szerződését a Yamahával, 2011-ben és 2012-ben a Marlboro Ducati csapatánál lesz gyári pilóta. Arról, hogy Jeremy Burgess főmérnök követi-e, találgatások folynak, akárcsak a főszponzor szerepéről: lehet, hogy a Fiat elhagyja a Yamahát.

Valentino kézzel írt levélben köszönt el mérnökeitől a tegnapi cseh nagydíj zárónapján: egy korszak véget ért, amit vélhetően újabb hatalmas kalandok követnek majd – ígéri az olasz. Rossi feleleveníti a legelső dél-afrikai közös sikert, ahol az utolsó méterekig meccseltek Max Biaggival. Hálát ad Furusawa úrnak, mérnökeinek, Nakajimának és Atsuminak, de külön kiemeli Jeremy Burgesst is: lehet, hogy az ausztrál nem követi versenyzőjét a Ducatihoz 2011-ben?

A valenciai futam zárónapjától kezdve a motor minden egyes részletét alaposan átrágjuk majd Valentinóval. Vele dolgozni maga lesz az álom, nagy örömömre szolgál, hogy tehetsége mostantól a mi csapatunkat erősíti.” - mondta Filippo Preziosi, a Ducati Corse elnöke.

A mai esemény utáni teszten Rossi még csiszol a Yamaha M1 beállításain, de a 2011-es fejlesztésekben vélhetően nem vehet már részt. A Yamaha nyilatkozata szerint Rossit gyári versenyzőként fogják kezelni a szezon végéig. Helyét Ben Spies veszi majd át, aki jelenleg a Yamaha szatellit csapatának, a Tech3 első számú pilótája, és nem mellesleg a tavalyi év Superbike világbajnokság győztese. Valentino Casey Stoner helyére érkezik a Ducatihoz, csapattársa régi nagy ellenfele, a 2006-os MotoGP világbajnok, Nicky Hayden lesz.