A quadok még a motoroknál is halálosabbak

2010.10.08. 09:40

A quadok, azaz a népszerű négykerekű terepmotorok, még a motorkerékpároknál is halálosabbak - derül ki egy amerikai felmérésből. A kutatókat is váratlanul érő eredmények szerint a quadok vezetői 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg a járművükkel történt balesetben, mint az offroad motorkerékpárosok.

"Az emberek meggyőződése szerint a négy kerék sokkal biztonságosabb, mint a két kerék" - mondta Cassandra Villegas, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa. A kutatók azonban azt találták, hogy a négykerekű terepjárgányok áldozatai többször szenvednek nagyobb traumával járó baleseteket.

Villegas és munkatársa 2002 és 2006 között mintegy 60 ezer quadbalesetet vizsgált, ezekből pedig arra a következésre jutottak, hogy a vezetők 55 százalékkal nagyobb eséllyel kötnek ki az intenzív osztályon, mint a hagyományos kétkerekű terepmotorosok.

A sérülések okai között elsősorban a járművek nagyobb súlya és mérete szerepel, de a bukósisak hiányát is említik, mert míg a motorkerékpárosok 60 százaléka visel sisakot, addig a quadosoknak csupán 30 százaléka tartja fontosnak a fejvédő viselését.