Villanybabetta Japánból

2010.11.08. 15:15

Magyarországon egyelőre nem lesz kapható, mindössze négy európai országban kezdődik meg a Yamaha apró elektromos motorjának a forgalmazása. Érthető: a Babetta kontúrjait továbbgondoló formaterv nem hozná lázba a magyarokat, csak Lindát tudnánk elképzelni, ahogy halkan begurul, majd rugdosás helyett kiüti a rosszfiút – árammal.

Az EC-03-at a városi közlekedőknek szánják. Budapesten nagy bátorságot igényelne használata, de vidéki utakon – ott, ahol a kínai elektromos hulladékkal büntetnek a nyugdíjasok – pompás társ lehet.

A váltóáramú motor menet közben kétféle üzemmódot enged meg; ezt Standard és Power felirattal különböztetik meg a folyadékkristályos kijelzőn. A maximális teljesítménye 1,4 kW, forgatónyomatéka pedig 9,6 Nm. A Yipu elektromotor kifejezetten apró, táplálását 50V lítium-ion akkumulátorról oldják meg, ami konnektorról tölthető. A váz könnyűfém, amelyet rugalmas műanyagelemek egészítenek ki. A lámpák sötétben is megfelelő világítást adnak: a Yamaha célja egy valóban praktikus jármű kialakítása volt.