Épített motor a Nemzeti Galériában

2011.01.03. 11:15

A prágai Nemzeti Galéria kortárs művészeti gyűjteményének részét képezi ezentúl a cseh motorépítő, Václav Vavra által készített Just Bike – büszkélkedett Milan Knižak, az intézmény főigazgatója. "Sikerült előállítási áron, vagyis 850 ezer koronáért (9,4 millió forint) megvásárolnunk a customot."

Az orvoslást a motorépítésére felcserélő Vavra elmondta, hogy a motor valódi ára ennél jóval több, nagyjából 3,8 millió korona (42 millió forint). A tervező és VAV Tuning csapata hat hónapon át dolgozott a közel kétezer köbcentis V2-esen, amely sikerrel szerepelt számos cseh és nemzetközi kiállításon.

Vavra, akit az legendás brit autótervező, Colin Chapman (1928-1982) munkássága inspirált, úgy döntött, hogy szakít a jelenleg hagyományosnak számító vonalvezetéssel és különálló váz nélküli motort készít. "Ez igazán egyedi darab, és nem is áll szándékomban még egyet legyártani belőle. Az egyetlen eredeti változat a Nemzeti Galéria tulajdonában lesz" – mondta.

A duralalumínium és rozsdamentes acél elemekből készült motorkerékpár teljesen forgalombiztos, akár a 170 kilométeres sebességet is elérheti, fogyasztása nyolc liter. "Egy ilyen gyönyörűség nem csak a Nemzeti Galéria és a kortárs művészet, hanem az egész világ örökségéhez tartozik. A képzelet, a vágy és a rendkívüliség kategóriái egyesülnek egyetlen művészeti alkotásban" – büszkélkedett legújabb szerzeményükkel az igazgató.