Tíz év múlva ilyenekkel futkosunk majd?

2011.01.19. 06:43

Az idei Las Vegas-i Consumer Electronics kiállításon mutatták be a BPG Motors legfrissebb fejlesztését, az Uno III-t. A különleges motor 2012-ben kerülhet sorozatgyártásba, a beruházás vezetője 5 000 dollár körüli vételárat ígér az érdeklődőknek.

Az Uno legelső generációjának prototípusát már évekkel ezelőtt legyártották, azonban sem az, sem az Uno II nem mozgatott meg akkora tömegeket, hogy nagyobb szériák is megszülessenek a projektből. Igaz, a koncepció kitalálóját, az akkor még gimnazista Benjamin Gulakot nem vették igazán komolyan a befektetők.

Az Uno I egy olyan kétkerekű elektromos motor volt, melyen a kerekek a menetiránnyal merőleges tengelyen helyezkedtek el – a Segway-hez hasonló járművet egy giroszkóp segített egyensúlyban tartani. Az Uno II-n már megjelent a legújabb verzión is megtalálható, nagyobb sebességnél kinyíló harmadik kerék, de ez a változat még nem volt elég kiforrott: a szakértők túlságosan balesetveszélyesnek tartották.

Az Uno III azonban eddig minden ellenőrzésen megfelelt; sikerült megoldani a gyerekbetegségeket, Gulak motorja kezd kiforrott koncepcióvá válni. Alacsony sebességnél az eredeti prototípushoz hasonlóan lehet vele közlekedni: ilyenkor a giroszkóp segít egyenesben tartani, előre dőlve előre, hátra dőlve hátra megy, fordulókörének sugara nem több mint 90 centiméter. Bizonyos sebesség felett azonban kinyílik az első kerék, a hátsó kettő összezár, és egy teljesen hétköznapi elektromos motorrá alakul át.

Az Uno III végsebessége 56 km/h, hatótávolsága nagyjából 50 km. Városban, kisebb távokra kiváló móka lehet.