Elég sok pénze, és ideje volt

2011.01.23. 16:52

Egy arizónai aukción árverezik el a világ egykori legmagasabb motorkerékpárját. A svéd építő csupán olyan szempontból furcsa, hogy a Big Toe-hoz hasonló hasznavehetetlen szörnyek szinte kivétel nélkül az Egyesült Államokban épülnek össze, vagy pattannak ki valakinek a fejéből. Tom Wilberg egyébként minden más téren megegyezik azokkal az álmodozókkal, akik hülye ötlettel, rengeteg pénzzel és energiával, és persze kellő szaktudással rendelkeztek ahhoz, hogy bekerülhessenek a Guinness rekordok könyvébe.

A Big Toe elnevezésű gép – ugye a Big Foot analógiájára felépített zseniális szójáték megvan? – a valaha volt legmagasabb, működő, megülhető motorkerékpár címet vitte el még évekkel ezelőtt.

A traktorkerekes, ízlésesnek semmiképpen nem mondható monstrumot egy 1975-ös Jaguar E-type 5,3 literes, 300 lóerős, V12-es motorja mozgatja.

A felépítmény 2,3 méter magas, és négyszer nehezebb, mint egy Honda Goldwing – egészen pontosan 1 645 kilogramm. Állítólag 3 000 nettó munkaórát fektettek bele a motorépítésbe; végül hat év alatt készült el a mű.

A Big Toe végsebessége 100 km/h, bár ezt maguk az építők sem merték sokszor kipróbálni.