A motorosnak nem kell casco

2011.05.07. 07:54

A finanszírozott motorkerékpárokat leszámítva alig kötnek cascót a motortulajdonosok – állítja az Aegon Biztosító.

Az Aegon ugyanakkor rámutat: miközben egy autós káreseményre – átlagosan – 300 ezer forintot fizet a cascót vállaló biztosító, addig az átlagos motoros casco kár ennek a duplája.

Az Aegon tapasztalatait alátámasztják a MABISZ adatai is: a múlt évben 799 ezer járműre kötöttek a tulajdonosaik casco biztosítást, míg a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások száma 4 millió 76 ezer darab volt. A számokból kitűnik, hogy minden ötödik járműhöz tartozik casco biztosítás, de ezek szinte kizárólag személyautók.

Annak ellenére, hogy a motoros károk nagysága duplája az autósoknak, a biztosítási díj olcsóbb a motorkerékpárokra. A személyautó éves casco átlagdíja 103 ezer forint volt tavaly, a motorkerékpároké viszont nem érte el a 90 ezer forintot.

Tavasszal több biztosító is megjelent a piacon új motorkerékpár cascóval. Ezek jellemzője az, hogy a díj alkalmazkodik a használathoz. Az Aegon például a téli hónapokban csökkentett díjat kér, viszont akkor is vállalja a lopáskárt, amikor a motor a garázsban áll.