Rossi és Stoner ekézik egymást

2011.05.13. 09:41

610x

A Rossi és Stoner közötti ellentétek az utóbbi időben kezdenek elharapózni, még inkább elbiaggisodni – vagy elgibernausodni, kinek mi tetszik. A két sportoló között mindaddig baráti volt a viszony, ameddig az ausztrál királykategóriás pályafutása csupán felszálló ágon volt. Az első finom szóváltások 2007-ben kezdődtek, amikor Casey leigazolt a Ducatihoz, és elkezdte nyerni a versenyeket – még abban az évben világbajnok lett.

3

A nyilvánosság előtt is felvállalt háború 2008-ban, Laguna Secában kezdődött. Stoner edzésről edzésre döntötte meg saját rekordjait, nagyjából fél másodperccel gyalázta a mezőnyt minden menésen: látatlanban már pénteken mindenki odaígérte neki a kupát, kivéve egy valakit – Valentino Rossit. Az olasz tudta, hogy ügyes taktikával – ha nem is feltétlenül nyerhet, de – mindenképpen beleköphet Casey levesébe, és az ilyen ziccereket a Doktor soha nem hagyja ki.

Néhány ügyes féktávval sikerült az első körben a ducatis elé kerülni, aztán félelmetesen nagy fékezésekkel, lehetetlen íveken vett kanyarokkal maga mögött tudta tartani Stonert a táv feléig – ott az ausztrál már nem bírna cérnával, hibázott, elesett, de folytatni tudta, és bejött másodiknak. A parc fermében Rossi odament hozzá gratulálni, mire Stoner a kamerák előtt megtagadta a kézfogást. Rossi mosolyogva fogadta a reakciót, majd annyit mondott: „Sajnálom Casey, a versenyzés ilyen.” „Hehh? Ez a versenyzés? Oké, majd meglátjuk!” – jött a riposzt.

Azóta nincsenek ők jóban. Stonernek fájt a 2008-as világbajnoki cím elvesztése, aztán a 2009-es is – különösen, hogy ezek mind Valentino zsebébe vándoroltak. A tény, miszerint Rossi a Ducatihoz épp Casey helyére igazolt le, már eleve jó táptalajt biztosított az ausztrálnak az ekézésre. Ismerte a motort, pontosan tudta, hogy ha valami nem fog működni, akkor az miért nem fog – és semmi nem gátolta abban, hogy ezeket az információkat a sajtónak is elmondja. Elindult a pszichikai hadviselés.

2

A helyzet persze akkor mérgesedett el, amikor a jerezi futamon Rossi túl sokat vállalt a célegyenes végi féktávon, és kiütötte a motort Stoner alól. Rossi ugyan odament a verseny után bocsánatot kérni, amit a 27-es csípős megjegyzésekkel fogadott („Semmi baj, csak az eltökéltséged túlnőtte a képességeid”). A portugál futam edzésén is összeakadt a két motoros, akkor Casey azt kifogásolta, hogy Valentino követi, és megpróbálja lemásolni az íveit.

Az utolsó nézeteltérés épp az ezen futam utáni teszten történt, amikor Stoner az edzés közepén meglehetősen veszélyesen elrongyolt Rossi mellett az egyik féktávon, majd kiment a fűre. A Doktor úgy nyilatkozott az olasz sajtónak, hogy Casey szándékosan próbálta akadályozni, de végül is neki nem fáj, és amúgy is, a versenyzők közti ilyen jellegű viták mindig élvezetessé válnak a végén. Nem tudjuk, hogy erről Max Biaggi és Sete Gibernau is ugyanígy vélekednek-e...

PA908229

Stoner a tegnapi sajtótájékoztatón tagadta a dolgot. „Épp befejeztem a mért körömet, de kíváncsi voltam, mire képes a Ducati. Úgyhogy elkezdtem követni [Rossit], de elnéztem a fékpontot. Nem is akartam megelőzni, de így kénytelen voltam elég gyorsan elmenni mellette, aztán kiszélesítettem a kanyart – pedig egyáltalán nem akartam semmi ilyesmit. Valentino lelassított, rám nézett, én rá néztem, és ennyi, vége.”

Rossi a hallottak után nem sokkal módosította fenti véleményét, és azt mondta: „valójában semmi különös, semmi, az ég világon semmi nem történt, nincs probléma.”

A francia MotoGP futam most vasárnap lesz.