Világrekord: 1136 kilométer 851 forintért

2011.09.26. 11:40 Módosítva: 2011.09.26. 11:55

A hírverés leghatásosabb módját találta meg az elektromos robogókat gyártó cseh Akumoto. Huszonnégy óra alatt pontosan 1136 kilométert tettek meg a cég kínálatában lévő, cserélhető akkumulátoros modellel. Az közönséges robogó legnagyobb sebessége az Akumoto honlapja szerint mindössze 60 kilométer óránként, így nem csak az átlagsebességnek, de a cserére szánt időnek is nagyon rövidnek kellett lennie a sikerhez.

A világrekordhoz összesen 40,8 kilowattórányi elektromos energiára volt szükség, vagyis a kiruccanás költsége, cseh árakon számolva nem haladta meg 851 forintot. Ennyi pénzért jelenleg semmilyen más járművel nem lehet megtenni ekkora távolságot.

A cég képviselője, Lukáš Drahovzal a célba érkezés után elmondta, akciójukkal meg akarták mutatni, hogy az alternatív hajtási módok ellenzőinek véleményével szemben hatalmas lehetőség rejlik a cserélhető akkumulátoros, elektromos járművekben.

Az Akumoto véleménye szerint egy megfelelő akkumulátor csereállomás hálózat kiépítésével az összes járműkategóriában elterjedhetnének az elektromos járművek, melyek nem csak pénzt spórolnának használójuknak, de jelentősen csökkentenék a városok levegőjének szennyezettségét is.