Tilos lesz a tuning, kötelező a kukásmellény

2011.09.28. 11:51

Mintegy negyvenezer motoros tartott forgalomlassító demonstrációt Nagy-Britannia autópályáin, múlt vasárnap. A résztvevők és utasaik a Motorcycle Action Group zászlaja alatt vonultak fel, hogy így fejezzék ki elégedetlenségüket az Európai Unió jövőbeli szabályozási tervei ellen.

A jelenleg az Európai Bizottság asztalán lévő javaslat motoros-biztonságot szolgáló ötleteket is tartalmaz, csak éppen nem egészen úgy, ahogyan azt a gyakorlatban is motorozók szeretnék. Eszerint minden új, közúton közlekedő motorkerékpáron kötelező lehet a blokkolásgátló, törvényben írnák elő az akár a közúti ellenőrzések alkalmával is kiolvasható diagnosztikai rendszert, amellyel minden nem regisztrált teljesítmény- és áttételnövelő módosítást megakadályoznának, és a határérték feletti károsanyag-kibocsátást is azonnal ki lehetne szűrni. Erre példaként a javaslat szövegének 52. cikkelyét hozzák, amelyben azt írják, hogy ha egy K&N sportlégszűrőt verseny- és utcai használatra is ajánl a gyártó, azt a továbbiakban utcai motorkerékpárban nem lehet majd használni.

A brit motorosok azon is felháborodtak, hogy a javaslat a feltűnő színű motoros ruházat, vagy legalább a láthatósági mellény viselését a vezető és utasa számára is kötelezővé tenné az Unióban. Ezt egyébként már a közeljövőben bevezetnék Franciaországban és Írországban. A demonstráció szervezői úgy tudják, akciójuk, amelyen egyébként négy EP-képviselő is részt vett, máris eredményre vezetett. A javaslatokat hat hétre félretették, így parlamenti döntés jövő év elejéig nem várható. Ugyanakkor biztosan összeurópai szabálymódosítás formálódik, amely már 2013-ban életbe léphet, és a motorkerékpáros közlekedés egészének jogi hátterét érintheti, és amelynek értelmében többek közt új, egységes motorkerékpár jogosítvány-rendszert is bevezetnének.