Épített motort mindenkinek

2012.01.19. 12:31 Módosítva: 2012.01.19. 12:32

Közel hatvan, azonnal használható átépített motort kínál egyszerre az ausztrál Deus Ex Machina custom műhelye, egy részüket azonnal, raktárról házhoz is szállítják ha a megrendelő kéri. Nagyon ritkán találkozni olyan építőcéggel amely kézközelivé varázsolja az egyedi motorkerékpárok világát. A Deus Ex másik érdekessége, hogy szörfdeszkákat és más életmódtermékeket is kínál, természetesen ezeket is a csak rájuk jellemző laza stílusban.

Ausztrália nincs is olyan messze, állapítjuk meg a motorokról készített képek alapján. Ezek a gépek teljesen használhatónak tűnnek, blokkjuk és vázuk gyakorta Yamaha SR500-akból, illetve Kawasaki W650-ekből származik, de akad néhány Harley is. Az aktuális kollekció darabjai közül az old school tuning stílusú példányok a kedvenceink. Évtizedekkel ezelőtti flat trackerek és café racerek elevenednek meg, a fékeket és a futóművet is tuningolják, persze nem ez, inkább a stílus a legfontosabb szempont az alkatrészek összeválogatásakor.

A Deus ex machina legújabb terméke egy 2007-es Harley-Davidson Sportster 1200-re épül, kivéve a tankot, amely szintén egy Yamaha SR-ről származik, persze átalakították. A The Bald Terrier 1200 (kopasz terrier) barna-fekete festését ugyan szokni kell, de arányai egyértelműen életszerűbbek, mint a donorként használt motoré. Egyrészt jót tett, hogy az eredeti, 21-es első és 16-os hátsó kereket, elől 19, hátul 18-as méretűekre cserélték. Ezzel az egy lépéssel gyökeresen megváltoztatták a Spori irányíthatóságát, és súlyelosztását.

A hátsó vázrészt rövidre vágták, így optikailag is alaposan elrugaszkodtak az eredeti, országúton végignyújtózó formától, az viszont biztosan nem lepi majd meg a műfaj sokat látott rajongóit, hogy a minimális sárvédő mögött még hosszan folytatódik a hátsó kerék íve.

Kár, hogy a komolytalan gyári lengővillát érintetlenül hagyták, az még akkor sem mutat férfiasan, ha a rugóstagokat igényesebb kivitelű, Ikon gátlókra cserélték. Az első futómű becsúszó-szárai fekete bevonata viszont telitalálat.

Mivel a kortárs Sportster modellek befecskendezősek, logikus a Power Commander V elektronika beépítése, az biztosan kedvezően hatott a teljesítményleadásra, és aligha találhattak volna dögösebb kipufogót a Bald Terrier számára, mint a Vance & Hines matt fekete 2 az 1-be rendszerét, a nyitott légszűrővel együtt tökéletes hangélményt garantálnak.