C1, de nem BMW

2012.06.01. 11:51

Teljesen zárt, kabinszerű motorkerékpárt többen is gyártottak már, de ezek vagy tömegük, vagy áruk miatt nem lettek népszerűek – az évente megújuló műanyagidomok ellenére a motorosok alapból konzervatív közeget képeznek.

Az amerikai Lit Motors is megkísérli a maga függőcsapszeges kormányzású kabingépét eladni, de tartunk tőle, hogy nem lesz könnyű. Meg sem próbálják a hagyományos arcok pénztárcáját megnyitni: az elektromos motorok piacán próbálkoznak, bízva abban, hogy a szegmens vásárlói nyitottabbak, és kevésbé értékelik az arcba csapó szelet, a szakállat áztató esőcseppeket és az illatokat, amely a sisak nyitott plexije alatt felkúsznak az orrba.

Feltehetőleg tisztában vannak a koncepció korlátaival, így a hirtelen eldőlések ellen 12 ezres fordulaton forgó giroszkópot építenek a kapszulába. A 8kWh-s akkumulátorról táplált elektromotor 190-es végsebességet biztosít az áramvonalas C1-nek, míg mérsékeltebb sebességnél elérhető maximális hatótávolság 300 kilométer.

A Lit C1 tervezett ára 24 ezer dollár, vagyis 5,9 millió forint – nem olcsó, de a cég bízik az újdonságában, hisz amint a videón is látszik, mégha tesztfázisban is, de működik.