BMW-t Indiából?

2012.07.18. 10:17

Az európai eladások visszaesése miatt a nagy motorgyárak mindinkább keletre kacsingatnak, Kína mellett India is egyre népszerűbbé válik. Már korábban is szó volt arról, hogy a legkisebb Triumph ott készül majd, de a legfrisebb hírek szerint a BMW is Dél-Ázsiát veszi célba.

A brit Triumph a hazai és thaiföldi gyáraiban évente ötvenezer motort állít elő, ám ha a terveknek megfelelően 2015-ben beindul az indiai termelés, első lépcsőben a 250 ezer, majd a félmillió példányt is elérhetik. Valószínűleg Bonneville-t és Daytonát nem készítenek majd Indiában, ezek helyett az ottani igényekhez igazodó, kisköbcentis egyhengerest fejlesztenek.

A Triumph mellett egy másik nagynevű motorgyártó, a BMW is Indiában keres partnert – a TVS Motorsszal tárgyalnak. Az ázsiai vállalat sokat profitálhatna az együttműködésből: a németek elsősorban az erős nagymotorok fejlesztésében segíthetnek. Ugyan a helyi piacon a 100-300 köbcentis gépek a legnépszerűbbek, de egyre nagyobb igény mutatkozik a nagyobbakra is. Ez lehet tehát a TVS ütőkártyája a Bajaj, a Hero és a japán gyárak elleni versenyben.