Most már atombiztos: Rossi lelépett

2012.08.10. 12:16

A sok hamis és találgató twitter-bejegyzést követően végre hivatalos közleményt adott ki a Yamaha.

A Yamaha gyár nagy örömmel tájékoztatja önöket, hogy leigazolta Valentino Rossit a következő két szezonra.

Rossi először 2004-ben csatlakozott a Yamahához és négy világbajnoki címet szerzett: 2004, 2005, 2008, 2009 években. A hét év során negyvenhat futamon győzött, mielőtt 2010 végén elhagyta a csapatot.

Rossi, aki jelenleg nyolcadik a bajnokságban, Jorge Lorenzo csapattársa lesz. Lorenzo huszonhárom ponttal vezeti a tabellát, miután a tizennyolc futamos bajnokság első tíz versenyéből, ötöt megnyert.

Lin Jarvis (menedzsmentért felelős igazgató): „Ismét egy nagyszerű hír a Yamahának. Júniusban Jorge Lorenzót igazoltuk le a következő két évre, most Rossit. Sikerült felállítanunk a lehető legerősebb csapatot, így nagy eséllyel harcolhatunk a győzelmekért és reklámozhatjuk a Yamahát.

2008 és 2010 között is ebben a felállásban versenyeztünk, mindhárom szezonban sikerült elhódítanunk a három koronát, ami a versenyző, gyártó és csapat világbajnoki címet jelentette. Céljaink nyilvánvalóak és mindent megteszünk annak érdekében, hogy elérjük őket.

Nincs kétségem afelől, hogy ilyen tapasztalattal, tudással és gyorsasággal mindkét versenyzőnk harcban lesz a győzelmekért és a világbajnoki címekért. Valentino Rossi leigazolásával teljesítettük a jövőre vonatkozó terveinket, így most ismét a jelenre koncentrálunk és minden erőnkkel a jelenlegi versenyzőinket, Ben Spiest és Jorge Lorenzót segítjük, a győzelmekért, valamint a világbajnoki címért folytatott harcban.”

A további részletek továbbra sem ismertek. Nagy kérdés, hogy Rossi kit hoz magával főszponzornak és sikerül-e a technikai személyzetét is visszavinnie. Előzetes találgatások szerint a kemény mag (Jeremy Burgess, Alex Briggs, Bernard Ansiau, Brent Stephens and Matteo Flamigni) ismét vele tart. Sokak szerint Rossi döntését nagyban elősegítette egy nemrég napvilágot látott interjú, amelyet Akira Nishimura japán újságíró készített a Yamaha MotoGP projektjének egykori vezetőjével, Masao Furusawával. Furusawa az interjúban elismerte, hogy a Ducati megkereste őt, és állást ajánlott neki a közelmúltban. Ennek érdekében a Ducati technikai vezetője, Filippo Preziosi átadta volna munkáját a japán szakembernek. Úgy nyilatkozott: „Az sem érdekel, ha elveszítem az állásom. Jobb motort akarok.”

Furusawa az interjúban végül elárulta, visszautasította az olaszok ajánlatát, a japán munkaszellemre és japán kultúra mély gyökereire hivatkozva.