Mire jó a Balatonring?

2012.09.25. 16:46

A gyorsasági motoros versenypálya építésének elakadása után az 572 lakosú falu csak hosszas alkudozás révén tudta megszerezni a beruházásból kivonuló spanyol féltől a csatornarendszert, amit a Balatonring létesítményeinek, köztük egy szállodának, valamint a falunak az ellátására építettek ki eredetileg, így jóval nagyobb kapacitású, mint amire Sávolynak szüksége lenne.


Sávoly csatornarendszere 10 százalékos kihasználtsággal sem nyújt drágább szolgáltatást, mint a térség nagyszolgáltatója – mondta Bobek József polgármester hétfőn annak kapcsán, hogy sikerült végleges üzemeltetési engedélyt szerezni az elakadt Balatonring beruházáshoz megépült csatornarendszer működtetéséhez.

A spanyol befektetők pénzéből kiépített, közel egy milliárd forint értékű csatornarendszer 2010 márciusa óta ideiglenes engedéllyel működött, a helyi lakók ingyen köthettek rá. A településnek most sikerült a végleges üzemeltetési engedélyt megszereznie, amelynek feltétele volt, hogy a közmű önkormányzati tulajdonba kerüljön.

A polgármester beszámolója szerint az, hogy jelképes áron meg tudták szerezni a csatornahálózat tulajdonjogát, részben annak köszönhető, hogy Sávoly vezetése 2010 végén belterületbe vonta a versenypálya 196 hektáros területét, és telekadót vezetett be. A jogszabályi háttér változása is a falunak kedvezett, miszerint közszolgáltató nem lehet magánkézben, csak állami vagy önkormányzati tulajdonban.

A polgármester elmondta, a csatornarendszer annyira korszerű, hogy bár csak 10 százalékos kapacitáskihasználtsággal tudja működtetni az ezzel megbízott cég, így sem magasabbak a szolgáltatás díjai, mint a környéken szolgáltató DRV Zrt. államilag támogatott árai.

Bobek József közölte, információi szerint a kormány a mai napig kiemelt beruházásként tartja számon a Balatonring megépítését. A félbemaradt építkezés, aminek elkészülte alapvetően befolyásolná a település és a térség jövőjét, bármikor folytatható. Egyelőre sem a kormányzati, sem a befektetői oldal nem nyilatkozik a kérdésről, amit a polgármester úgy értékel, hogy sem a beruházás folytatására, sem a feladására nincs jelenleg szándék.

Megjegyezte: a kiépült csatornarendszer már így is vonzóbbá tette a települést; az utóbbi három hónapban három ingatlanvásárlás is történt, ami egyébként nem jellemzi a térség falvait.

Sávolynak a félkész versenypálya 196 hektárján kívül 120 hektárnyi belterülete van, 220 ingatlannal, amelynek fele külföldi, illetve ismeretlen tulajdonosi kör kezébe került. A bevezetett telekadó révén kiderült, hogy az ismeretlenek javarészt magyar, főként fővárosi vállalkozók, akik a polgármester szerint azért nem adtak túl az érdekeltségükön, mert még bíznak a versenypálya megépítésében.