Kettévágta a motorost: nyolc hónap

2013.03.12. 16:05

Nem jogerősen nyolc hónap fogházbüntetést szabott ki a Debreceni Járásbíróság kedden, első fokon arra a férfira, aki munkagépével halálra gázolt egy motorost 2010-ben Debrecenben.

A bíróság a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találta bűnösnek – közölte Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője. A vádirat szerint a vádlott a munkagéppel balra kanyarodva nem adta meg az elsőbbséget a szemből szabályosan érkező motorosnak, akit a jármű kanala kettévágott.

A bíróság súlyosító körülményt nem talált, viszont enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen és kifogástalan közúti előéletét, őszinte megbánó magatartását és azt, hogy kiskorú gyermekről gondoskodik.

Bár a kiszabható büntetés 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés lehetett volna, a Debreceni Járásbíróság úgy ítélte meg, hogy az enyhítő körülményekre tekintettel a törvényi minimumnál kevesebb időtartamú büntetést szab ki. A cselekmény tárgyi súlya azt azonban nem tette lehetővé, hogy a szabadságvesztés ne végrehajtandó, hanem felfüggesztett legyen – ismertette a szóvivő.

Az ügyész, a sértettet képviselő ügyvéd, a vádlott védője és a vádlott is három nap gondolkodási időt kért.