Motorozz biztonságosan!

2013.03.26. 14:47

Havazás ide, hideg oda, a motoros szezont hivatalosan is megnyitották. Ha minden igaz, 2013 a biztonság jegyében zajlik majd, legalábbis erről próbáltak minket meggyőzni az állami szervek képviselői.

Óberling József, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának ügyvezető elnöke, Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke és Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára teljes egyetértésben hangsúlyozták, hogy a felelősségteljes közlekedés a csökkenő baleseti statisztika kulcsa: EU szakértők szerint a közúti halálesetek száma 2012-ben volt a legalacsonyabb az adatgyűjtés megkezdése óta. A 9 százalékos csökkenés mintegy 3000 ember életének megmentését jelenti.

Megtudtuk, hogy ha nem csak az elmúlt egy év, hanem két év adatait vesszük alapul, még kedvezőbb a helyzet, hiszen Magyarország 2011-ben 14 százalékos áldozatszám-csökkenést ért el az EU átlagos 2%-os csökkenésével szemben. Ezzel szemben szemléletformálással igyekszik elősegíteni a motorkerékpárosok közlekedésbiztonságát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), hisz 2007 és 2009 között az európai utakon több motoros halt meg, mint bármely más közlekedési eszköz vezetője, utasa.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Unióban 2020-ig a felére csökkentenék a motorbalesetek számát, de a Fehér Könyv szerint 2050-re a nullára redukálnák – feltehetőleg ők is az apokalipszissel terveznek munkájuk során.

A biztonságos motorozást szorgalmazó sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a megfelelő védőfelszerelés rendkívül fontos. Láthatósági betétek, lábbeli, kesztyű – a jármű megfelelő technikai állapota mellett ezek is elengedhetetlenek.

Óberling József, az ORFK-OBB nevében kérdésünkre elmondta, hogy a bukósisak mellett szorgalmazzák a kesztyű és a megfelelő zárt lábbeli kötelező viseletét – álláspontjuk szerint ez jelentősen csökkentené a balesetek folyamodványaként fellépő felépülési időszakot, ami egyértelmű megtakarítást jelentene a betegbiztosítási rendszer számára.