MV Agusta: fő a biztonság

2013.04.10. 13:52

A z MV Agusta a tavalyi, milánói EICMA motorkiállításon mutatta be az egyik legszebb ma kapható sportmotor, az F4 felfrissített változatát. A motor három kivitelben kapható, a csúcsot a 200,8 lovas RR jelenti.

Az Agusta most, a bemutatás után néhány hónappal igyekszik még biztonságosabbá tenni az F4 sorozatot: mindhárom modellváltozathoz továbbfejlesztett blokkolásgátlót kínál. A kikapcsolható ABS vezérléséről a kicsi és könnyű Bosch 9MPlus egység gondoskodik, mely a hátsó kerekek fékezéskor történő elemelkedését is meggátolja – ez a megoldás már nem ismeretlen a sportmotoroknál.

Az olaszok célja, hogy biztonságosabbá tegyék a fékezést a rosszabb tapadású, vizes, nedves utakon, ugyanakkor fontosnak tartották a testreszabhatóságot is. Ennek megfelelően a blokkolásgátlót két fokozatban is használhatjuk: normál módban a vezérlőegység nem korlátozza az ABS működését, míg verseny-fokozatban csak a legszükségesebb esetekben avatkozik be a rendszer – előbbi tehát utcára, utóbbi pedig versenypályára ajánlott.