Együtt a két magyar világklasszis

2013.05.14. 15:59

A magyar sportegyéniségeket idehaza felismerik az utcán, gratulálnak sikereikhez, autogramot kérnek tőlük és ez így van jól, hiszen keményen megdolgoztak népszerűségükért. Van azonban néhány sportág, amelyben ugyan évek óta világklasszisok versenyeznek, még sincsenek eléggé szem előtt hazánkban, pedig ők is ugyanúgy jó hírét viszik az országnak, mint úszóink, vízilabdásaink vagy kézilabdásaink.

Ilyen a hazai motokrossz képviselője, a 17-szeres magyar bajnok Németh Kornél, aki a legutóbbi világbajnokságon a műfaj legnagyobb sztárjait is alaposan megleckéztette. Még nagyobb durranás, hogy a világhírű X Games extrémsport versenysorozaton is ott lesz – amár hat helyszínből álló sorozat következő állomása május 16–19. között Barcelona lesz.

Világválogatott kézilabdásunk, Nagy László több mint tíz évig élt és játszott a katalán fővárosban. Az MKB Veszprém jobbátlövője személyesen is megismerkedett Kornéllal. A két klasszis remekül megértette egymást, a világ legjobbjának is megválasztott kézis néhány jó tanáccsal is ellátta Barcelonával kapcsolatban. Lelkére kötötte, hogy mindenképpen látogasson el a barcelonai éttermébe (En Joc), ahol szívesen megvendégeli az újdonsült sporttársat.

A kaposvári srác szemtelenül fiatalon robbant be a motokrossz világába. A kilencszeres magyar bajnok édesapja vitte ki először motorozni. Kitartásáról csak annyit: előfordult vele az, hogy egy stuttgarti, novemberi versenyen eltörte mindkét csuklóját, de január 1-jén már újra motoron ült.

Az évek során több szakágat is kipróbált és mindegyikben kiváló eredményeket ért el. A Freestyle-ban még saját figurát is kitalált (Super Cuby vagy Superman no hand), amit a világon nem sokan mondhatnak el magukról. Egy 2009-es kanadai kiküldetésen döntött úgy, hogy kipróbálja magát a montreali Endurokrossz versenyen, amit rögtön meg is nyert. Ettől kezdve nem volt megállás, és ebben a szakágban – elsősorban Németországban – sikert-sikerre halmozott.

2012-ben egy porckorongsérv műtét miatt hosszabb pihenőre kényszerült, de saját elmondása szerint volt ideje elgondolkodni a folytatáson. A kórházból kikerülve nyitott egy saját motokrossz sulit. Nem sokkal ezután a magyar HTS Team részéről jött a felkérés: folytassa náluk profi pályafutását. Így Kornél hamarosan benevezett a 2012/13-as SuperEnduro világbajnokságra.

Ez utóbbi a szuperkrossz mintájára jött létre, és még Korinak is mély víznek számított, hiszen a hatalmas arénákban kialakított szűk pályákat a szuperkrosszból már ismert legdurvább akadályokkal (vizesárkok, farönkök, sziklák) nehezítették. Itt engedték össze a világ endurós sztárjait, olyanokat, mint a brit Jonny Walker, a svéd Joakim Ljundgren, a francia Antoine Meo vagy a brit David Knight.

A legnagyobb név köztük mégis a lengyel Tadeusz Błażusiak, aki az egyetlen a legnagyobbak közül, akit Kornélnak futamon belül még nem sikerült „elcsípnie”, bár a legutóbbi, barcelonai versenyük utolsó futamában a magyar versenyző már ehhez is igazán közel volt, hiszen a szakág verhetetlennek tartott lengyel világbajnoka mögött a második helyen ért célba, ráadásul az összetett értékelésen is a kiváló ötödik helyén zárt. Teljesítményével nem csak az Év Újonca címet szerezte meg, de ő lett a legjobb privát motoros is a világbajnokságon.

Kornél idén a világbajnoki futamok és az amerikai ESPN csatorna által szervezett és közvetített X Games sorozat mellett indul a magyar motokrossz bajnokság futamain és csapatával a német motokrossz bajnokságon (ADAC MX Masters) is.

Nagy Vilmos