Ilyen egy csodaszép BMW

2013.05.25. 10:35

A BMW motorkerékpárokat gyártó részlege idén ünnepli fennállása kilencvenedik évfordulóját. A bajorok egy igen különleges modellel készültek a születésnapra: a Concept Ninety az idén éppen negyvenéves R90S-nek állít emléket.

A koncepció elkészítésével a Roland Sands Design-t bízta meg a német gyártó, a kaliforniai motorépítő cég pedig ezúttal sem vallott szégyent. Bár a munka kezdetén még nem tudták pontosan, hogy hova is fognak eljutni, milyen végeredményt kapnak, de a gondos tervezőmunka eredményeként megszületett Concept Ninety tökéletes utánérzése lett a hetvenes évek egyik leggyorsabb motorjának.

A fej- és faridomot, valamint a tankot egyaránt a legendás R90S ihlette, és a narancssárga fényezést is megörökölte az utód – ez szép kontrasztot alkot a fekete blokkal és a kézzel készített alumínium vázzal. A kerek lámpát is átemelték a klasszikus BMW-ről, azonban itt már nem halogén, hanem ledes megoldást alkalmaztak.

A levegőszűrőt, a felniket, a kipufogót, valamint a kuplung- és fékkart is kifejezetten ehhez a motorhoz tervezte a Roland Sands Design, a blokk viszont az előző generációs R 1200 GS-ből származik: a kéthengeres, léghűtéses bokszer kiválóan illeszkedik a múltidéző stílushoz.

A végeredménnyel mind a motorépítő cég névadója, Roland Sands, mind pedig a BMW maradéktalanul elégedett, ami nem is meglepő: a Concept Ninety letisztult, egységes formájával, kidolgozott részleteivel méltó módon tiszteleg az R90S előtt.