Így támad fel egy legenda

2013.06.08. 15:00

Saját, negyven évvel ezelőtti Man-szigeti TT-győzelme ihlette meg Peter Williamst, amikor elhatározta, hogy replikákat készít egykori versenymotorjából. Williams 1973-ban egy 750 köbcentis John Player Nortonnal nyerte meg saját kategóriáját, a motor monocoque-vázát maga tervezte.

A váz elkészítése az 1970-es években igen hosszadalmas és aprólékos munkát igényelt, mára a technika fejlődésével a szükséges idő jócskán lerövidült, de az ígéretek szerint a 25 darabos limitált széria is kézzel készül majd. Mivel az eredeti motor dokumentációi már nem találhatók, így két – múzeumban őrzött – példány alapján tudták elkészíteni a terveket.

A replikák 750 köbcentis, léghűtéses kéthengeresét a Nortonokra szakosodott Mick Hemmings szállítja, a kerekeket és a villákat pedig az eredetiek alapján, kifejezetten ehhez a sorozathoz gyártják le. Williamsék formában és festésben egyaránt igyekeznek a lehető legközelebb maradni az 1973-as, TT-győztes géphez.

A John Player Norton replikák egyébként a közelmúltban – 2012 - alapított Peter Williams Motorcycles első projektjét alkotják. Ezekkel a motorokkal igyekeznek felkeltetni a befektetők figyelmét, és bizonyítani, hogy van helyük a motorkerékpár-piacon. Persze nem az olcsó motorok szegmensébe kívánnak betörni: a korlátozott számban készülő versenymotor-utánzatokért 65 ezer font (22,6 millió forint) körüli összeget kérhetnek majd.