Új versenypálya Magyarországon

2013.06.18. 10:50

Új versenypálya épül a Balatonfőkajáron – akinek Sávoly és a Balatonring rémképe ugrana be, ne aggódjon, itt állami pénzek helyett magántőkéből építkeznek. A Balaton Park Circuit 2014-re készülhet el, a tereprendezés már jelenleg is folyamatban van. A pálya vezetője Chanoch Nissany formula versenyző, többszörös magyar bajnok.

Balatonfőkajár mindössze 85 kilométer Budapesttől, rövid idő alatt megközelíthető az M7-es autópályán, amelyről jóformán látszik is a komplexum. A Hungarian Motorsport Kft által építtetett pálya teljes hossza 4215 méter lesz – amint azt megtudtuk, a tervek úgy készültek, hogy a FIM és a FIA szabályoknak is megfeleljen, vagyis nemzetközi autó- és motorversenyek rendezésére is alkalmas.

Az aszfalt szélességét 12-15 méter szélességűre ígérik, amelyet 8 jobb és 10 balkanyar tesz majd izgalmassá. A 8,2 milliárdból épülő létesítmény a külföldiek számára is vonzó lehet, hiszen Ausztria 150, Csehország 240, Horvátország 150, Olaszország 480 kilométerre található.

Forró Zsolt, Balatonfőkajár polgármestere elmondta, hogy örülnek a befektetésnek, hisz a 11,5 százalékos a munkanélküliség, így biztosan állásba kerülhetnek a helyiek is – többek között karbantartókra, a növénygondozókra lesz majd szükség. Már szóbeli egyezmény történt, hogy az önkormányzat segíthet a majdani alkalmazottak toborzásában.

Amellett, hogy versenypálya épül, az aligai csomópontnál ugyanez a befektetői csoport szórakoztató parkot is épít, amit nem csak a pályára látogatók, hanem a helyiek és a Balatonra érkező turisták is élvezhetnek. Kérdésünkre a polgármester megerősítette, hogy a pálya területe nem volt alkalmas mezőgazdasági művelésre, részben löszös, részben belvizes rétnek számított.

A pálya építői a Totalbike-nak elmondták: a Balaton Park Circuit melletti sportrepülőtér használatát, korszerűsítését és aszfaltozását egyelőre nem tervezik.

A légifotókat köszönjük Kántás Andornak, a keszthelyi Lucia Air vezetőjének.