Afrikában gyárt a Yamaha

2014.12.17. 09:20

Visszatér a nigériai piacra, és Lagosban nyit új gyárat a Yamaha. A japán gyártó a francia CFAO-val fogott össze, és CFAO Yamaha Motor Nigeria néven kezdi meg a termelést jövőre, egy 2800 négyzetméteres lagosi üzemben.

A Yamaha nem először próbálkozik az afrikai országban. 1980-tól ugyanis 35 éven keresztül jelen voltak Nigériában, azonban a kedvezőtlen piaci folyamatok, és az eladások visszaesése miatt 2005-ben kivonultak. Bár a forgalmazást nem szüntették meg, a helyi gyártással viszont felhagytak. Most azonban újrakezdik, bízva a fellendülésben. Az afrikai országok közül egyébként Nigériában fogy a legtöbb motorkerékpár, ezért is lehet fontos a japánoknak ez a piac.

Partnerük, a CFAO összesen 34 országban van jelen, és számos autó-, illetve motorgyártóval folytat sikeres együttműködést. Jelenleg 16 afrikai országba importálnak Yamahákat, így a két vállalat között sem teljesen új keletű az összefogás. A közös projektbe fél-félmillió dollárt fektetnek be.

Ha minden a tervek szerint alakul, a gyártást már 2015-ben beindítják a nigériai fővárosban, Lagosban. A teljes kapacitás eléréséhez azonban néhány évre még szükségük lehet: az évi 70 ezer példányt 2018-ra tűzték ki célul.