Így beszél hozzád a BMW-d

2015.02.27. 09:14

A motorozás sokak számára a szabadság szinonimája. Ilyenkor senki nem zavarja beszédével a gondolatainkat, és nem is hallják, ha esetleg káromkodunk, vagy csak magunkban motyogunk. Vannak már persze különféle megoldások, bluetooth-os sisakok, és ott van a motoros oktatás során használt távbeszélő is, de amit most az Intel két mérnöke készített, az igen szokatlan.

A szakemberek egy BMW R 1200 GS-t vettek alapul, és olyan kiegészítőt fejlesztettek hozzá, amely lehetővé teszi a kétirányú kommunikációt a motor és a motoros között. Igen, a kétkerekű valóban válaszolgat a kérdésekre, mintha csak a nyolcvanas-kilencvenes évek itthon is népszerű sorozatát, a Knight Ridert néznénk.

A bemutató videóban a motoros éppen a motor állapotáról érdeklődik, mire megkapja a választ: a gép menetkész, a guminyomás rendben, olajszint rendben, akkumulátor rendben, a motor jelenleg Sport módban van. A vezeték nélküli kommunikációt androidos okostelefon segíti egy speciális alkalmazással.

A felvételekről az is kiderül, hogy a rendszer összekapcsolható a navigációval is. A fejlesztőmérnök bemondja az úti célt, mire a motor azt válaszolja: nincs elegendő üzemanyag, ezért előbb egy közeli benzinkútra irányítja a rajta ülőt. Különböző szenzorokkal, kamerákkal kiegészítve a jövőben akár a holttérben feltűnő közlekedőkre is figyelmeztethet ezzel a megoldással.

A projekt egyelőre kutatási célt szolgál, nem konkrét termékfejlesztésről van szó. Így arra sincsenek pontos elképzelések, hogy mikor jelenhet meg akár sorozatgyártásban is a kényelmi és biztonsági funkciókat is betöltő rendszer.