Kis csúsztatással lett az MV Agusta a legerősebb

2015.03.27. 10:50

Sok spekuláció, szivárogtatás és előzetes után végre itt van az MV Agusta F4 RC, az olasz cég superbike homologizációs csúcsgépe. A nyitott kipufogóval 212, utcai dobbal 202,5 lóerős és 115 Nm nyomatékú őrületet a superbike versenysorozat szabálymódosítása hívta életre: az új előírások kevesebb módosítást engedélyeznek a versenymotorokon, ezért a szériagépeket kellett annyira felhúzni, hogy a visszavágott lehetőségek ellenére se legyenek gyengébbek. A legtöbb gyártó ezt különleges kiadásokkal oldja meg – az MV Agusta például ezt annyira komolyan vette, hogy mindössze a homologizációhoz szükséges minimumot, azaz 250 darabot gyártanak az RC-ből.

Ennél lényegesen többet nehéz is lenne eladni belőle, ugyanis az ára 12,5 millió forint, vagyis viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak. Pedig az borsos árért vérmes versenytechnikát kínálnak az olaszok: a nagyobb teljesítmény érdekében az F4 RR-hez képest módosították a hengerfejet, a főtengelyt, a vezérműtengelyeket, nagyobb injektort szereltek rá, könnyebbekre cserélték a dugattyúkat, titán hajtókarokat szereltek be, a fékek a Brembo csúcsmodelljei, a futóművet az Öhlins szállítja, elölre NIX30 tipusú villa, hátra pedig TTX36 rugóstag került.

A motor tömegéből is ott faragtak ahol tudtak, az idomok karbonból készültek, a pillekönnyű kerekeket alumíniumból kovácsolták, a csavarok és a kipufogórendszer titán, ahová pedig nem jutott a felsorolt anyagokból, ott magnéziumot használtak. De még itt sincs vége az elmebetegségbe hajló maximalizmusnak, még az akkumulátort is líthium-ionra cserélték, így összesen 15 kilót faragtak le az F4 RR-hez képest, vagyis az RC mindössze 175 kg-ot nyom.

A fullos hatáshoz megfelelő elektronikai csomag dukál, az MVICS 2.0 névre keresztelt rendszert lényegében minden új modelljükbe beszerelik, így az RC-hez is adta magát a kipörgésgátlót, blokkolásgátlót, hátsókerék-elemelkedés szenzort és gyorsváltót tartalmazó készlet.

Kis csúsztatással ugyan, de úgy tűnik, hogy az MV Agusta F4 RC jelenleg a legerősebb utcán használható superbike, hiszen a BMW S 1000 RR hivatalosan 199 lóerő, az Aprilia RSV4 RR 201, a Ducati 1299 Panigale R 205, de ugye egyrészt a közúti RC sem 212 lóerő, és szerencséjére a Kawasaki nem a Ninja H2-vel nevez a világbajnokságra...