Nem hülyeség a motorféknél is villanó féklámpa

2016.02.29. 10:36

A motorok dinamikája egészen más, mint az autóké - sok kétkerekűnél például már csak egy gázelvétel is olyan lassulást eredményezhet, mint egy közepesen gyenge fékezés. Ám olyankor a mögötte érkező autósban sokszor nem tudatosul, hogy a motoros milyen mértékben lassul - a legrosszabb forgatókönyveknél ilyenkor történnek a gerincsérüléssel végződő ráfutásos balesetek.

Az ilyen esetek kivédésére találták fel a GearBrake Smart Brake Light Module-t, amit magyarul okos féklámpa egységnek, vagy motorfék-lámpa modulnak hívnak. A kis doboz kényelmesen elfér az ülés alatt, érdemes gyorskötözővel rögzíteni, és a motor elektromos rendszerére és a féklámpához kell csatlakoztatni. Ezek után a beépített gyorsulás-érzékelő szenzorjának segítségével felismeri az intenzív motorféket, és olyankor a fékkar érintése nélkül is felvillan a féklámpa, figyelmeztetve a motor mögött érkezőket.

A GearBrake Smart Brake Light Module-t az Amazonon 63 dollárért, vagyis nagyjából 18 ezer forintért kínálják, a leírás szerint körülbelül 15 perc alatt beépíthető.